Jak podaje FAMMU/FAPA wdług danych Komisji Europejskiej, w pierwszym półroczu br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 1,5 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli ok. 19 proc. więcej niż w tym samym okresie 2010 r.
Na wolumen wywozu złożyło się: 670 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu wieprzowego (wzrost o 20 proc. wobec I połowy 2010 r.), 662 tys. ton mrożonego mięsa (+19 proc.), 87 tys. ton kiełbas i przetworów (+24 proc.), 65 tys. ton świeżego mięsa (+15 proc.), 34 tys. ton żywca (-2 proc.) i 19 tys. ton mięsa solonego, suszonego lub wędzonego (+15 proc.). Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska.
Dynamika wysyłek z Polski należała do największych w całej UE (+40 proc.). Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie pozostała Rosja, do której dostawy wzrosły w ciągu roku o 8 proc. do 428 tys. ton i stanowiły ok. jedną trzecią całkowitego eksportu. Inne ważne rynki zbytu to Hongkong (17 proc. wzrost sprzedaży w ciągu roku do 246 tys. ton), Chiny (+61 proc. do 137 tys. ton), Japonia (+3 proc. do 133 tys. ton) i Korea Płd. (+113 proc. do 119 tys. ton).
Znaczny wzrost eksportu do Korei Płd. jest spowodowany ograniczeniem produkcji w tym kraju na skutek epidemii pryszczycy oraz wprowadzeniem bezcłowego kontyngentu importowego. W pierwszych sześciu miesiącach roku wzrosły również dwukrotnie wysyłki unijnej wieprzowiny na Białoruś - do 48 tys. ton. Polska wyeksportowała w tym czasie na rynek białoruski ok. 30 tys. ton świeżego i mrożonego mięsa wieprzowego - ponad dwukrotnie więcej niż w I półroczu 2010 r. Był to jednocześnie największy rynek zbytu dla polskiej wieprzowiny w tym czasie.