FAMMU/FAPA podała, że od połowy grudnia ubiegłego roku ceny masła w UE wykazywały nieznaczne wahania tygodniowe. Stabilizacja cena masła w UE utrzymała się od połowy grudnia 2012 r. do trzeciego miesiąca bieżącego roku, po czym na przełomie marca i kwietnia zaobserwowano dynamiczne zwyżki
W dniu 28 kwietnia 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,87 EUR/kg i była o 11,47% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 42,5% wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku). Jeszcze dynamiczniej zwyżkowały w tym okresie ceny masła na rynku głównych unijnych producentów, jakimi są Niemcy i Holandia. W przypadku naszego zachodniego sąsiada odnotowano miesięczną zwyżkę rzędu 14,08% do 4,05 EUR/kg. Natomiast w Holandii odnotowano 14,01% wzrost do 4,07 EUR/kg. W obu przypadkach ceny te są obecnie o ponad 60% wyższe niż w analogicznym okresie 2012 roku. Analiza zmian cen masła w tych krajach w ostatnich tygodniach daje przesłanki ku temu, że sytuacja się stabilizuje (w okresie od 24.04.2013 r. do 15.05.2013 r. tygodniowe zmiany mieściły się w przedziale od -1,23% do 1,75%).
W ubiegłym miesiącu dynamiczne zwyżki odnotowano w przypadku Polski, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. Na koniec czwartego miesiąca bieżącego roku jego ceny wzrosły do poziomu 3,55 EUR/kg i były wyższe od ceny interwencyjnej o niespełna 44,1%. Względem ubiegłego miesiąca, jest to zwyżka o 12% (w ujęciu PLN odnotowano 11,04% wzrostu do 14,68 PLN/kg). Delikatne zniżki notowane są w przypadku cen masła w USA, w związku z czym obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o ok. 1130 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty.
Na wysokim poziomie stabilizują się natomiast ceny w Oceanii. Wciąż jednak cena tony masła z UE jest przeciętnie o 510 EUR wyższa niż ceny światowe. Zwyżkujące ceny masła w UE są następstwem dynamicznie rosnących cen przetworów mlecznych w Oceanii. Wzrosty cen związane były z trwającą gorącą i suchą pogodą w tym regionie, która doprowadziła do dramatycznego zmniejszenia produkcji mleka w przy jednoczesnym spadku przetwórstwa. W rezultacie na skutek obaw kupców o wypełnienie zobowiązań ceny spotowe w Nowej Zelandii na wszystkie produkty mleczarskie, w tym masło, wzrosły bardzo dynamicznie. Ponadto dynamikę zwyżek dodatkowo zwiększał spóźniony z powodu złej pogody sezonowy wzrost produkcji w Europie.
Według danych KE, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2013 roku produkcja masła w UE była o 4,3% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku. Jednak pomimo obserwowanych wyższych cen niż światowe, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 16,9% więcej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku.
9418945
1