Jak podała FAMMU/FAPA, od połowy grudnia ubiegłego roku notowania cen masła w UE wykazują nieznaczne wahania tygodniowe. Stabilizacja utrzymuje się również w bieżącym roku.
W dniu 13 lutego 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,32 EUR/kg i była o 0,4% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 1,96% niższym niż w analogicznym okresie 2012 roku). Należy dodać, że tygodniowe zmiany cen tego tłuszczu na przełomie stycznia i lutego br. osiągały poziom z przedziału (-0,64% ; 0,52%). Jeszcze mniejszą dynamiką cechowały się w tym okresie ceny masła na rynku głównego unijnego producenta, jakim są Niemcy.
Praktycznie od 23. października 2012 r. do połowy lutego 2013 r. (skąd pochodzą najnowsze dane) ceny te utrzymywały się tam na stałym poziomie 3,35 EUR/kg, czasem wzrastając tylko krótkotrwale o kilka procent. Od połowy stycznia do 20 lutego 2013 r. ceny te sztywno trzymają się na poziomie 3,35 EUR/kg. Również w Holandii ostatnie dwa miesiące przyniosły stabilizację cen masła (na poziomie 3,30 EUR/kg), które są obecnie o niespełna 2,5% wyższe niż w analogicznym okresie 2012 roku.
Zniżki odnotowano natomiast w przypadku Polski, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. W połowie lutego bieżącego roku jego ceny spadły do poziomu 3,08 EUR/kg i były wyższe od ceny interwencyjnej o ponad 25%. Względem ubiegłego miesiąca, jest to zniżka o 2,53% (w ujęciu PLN odnotowano 1,53% spadku do 12,86 PLN). Stabilizują się także ceny masła w USA, jednak w związku z wcześniejszymi zniżkami obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 805,7 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty. Łagodną tendencję wzrostową wykazują ceny w Oceanii i obecnie cena tony masła z UE jest przeciętnie o 609 EUR wyższa niż ceny światowe. Taka sytuacja wciąż jest jednak zagrożeniem dla konkurencyjności masła z UE na rynku światowym.
Według danych KE, od stycznia do grudnia 2012 roku produkcja tego tłuszczu w UE była o 2,5% większa niż w analogicznym okresie 2011 roku. Ponadto pomimo obserwowanych wyższych cen niż światowe, w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku poza granice UE wyeksportowano o 8,4% więcej tego tłuszczu niż w analogicznym okresie 2011 roku.
8847829
1