Minister Rolnictwa i Rozwoju wsi Marek Sawicki 2 marca rozmawiał w Brukseli z Vytenisem Andriukaitisem, komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności o możliwości możliwości prowadzenia na małą skalę produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego w celu jej wprowadzenia na rynek lokalny w oparciu o przepisy krajowe.
Szef naszego resortu rolnictwa uzyskał poparcie komisarza dotyczące przychylnego potraktowania wszystkich proponowanych rozwiązań w notyfikowanym Komisji Europejskiej i pozostałym państwom członkowskim projekcie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Ja podkreśla MR i RW Taka deklaracja ze strony Komisji Europejskiej jest szczególnie ważna dla Polski, ponieważ rozwiązania zaproponowane w projekcie ww. rozporządzenia wynikają z oczekiwań polskich rolników, a także że środowiska konsumentów, które to grupy społeczne oczekują jak najszybszego uregulowanie kwestii sprzedaży bezpośredniej.
Tematem rozmów było także przedstawienie informacji nt. aktualnej sytuacji dotyczącej afrykańskiego pomoru świń, która zdaniem ministra jest skutecznie monitorowana i kontrolowana przez polskie służby weterynaryjne. Minister poinformował komisarza o planowanym wdrożeniu na obszarze objętym ograniczeniami (strefa II) programu bioasekuracji mającego na celu zminimalizowanie ryzyka rozprzestrzeniania się ASF.