Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szczepionka z ziemniaka przeciw żółtaczce

17 lutego 2005

Naukowcy otrzymali jadalną szczepionkę z ziemniaka zwiększającą odporność na zakażenie wirusem Hepatitis B, wywołującemu żółtaczkę - donosi "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Wirus Hepatitis B, w skrócie HBV, wywołuje wirusowe zapalenie wątroby typu B, popularnie zwane żółtaczką wszczepienną. Zakażenie wirusem HBV najczęściej odbywa się podczas zabiegów medycznych, np. zastrzyków, dializ, endoskopii, itp. Można się jednak zarazić HBV nawet podczas przekłuwania uszy czy salonie fryzjerskim oraz przez kontakty seksualne.

Wirus HBV jest kilkadziesiąt razy bardziej zakaźny niż wirus HIV - do zakażenia wystarczy 0,00004 ml zainfekowanej HBV krwi, podczas gdy do zakażenia HIV trzeba aż 0,1 ml zainfekowanej krwi. Dlatego zakażonych wirusem HBV jest ponad 250 milionów ludzi na całym świecie i liczba ta stale wzrasta.

Grupa naukowców z Arizona State University pod kierunkiem Charlesa Arntzena otrzymała jadalną szczepionkę z ziemniaka zwiększającą odporność na zakażenie wirusem Hepatitis B.

Naukowcy zmodyfikowali genetycznie ziemniaka, wprowadzając do niego gen HBsAg kodujący jedno z białek znajdujących się na powierzchni wirusa HBV. Genetycznie modyfikowany ziemniak produkował więc białko wirusowe, które mogło być rozpoznawane przez układ odpornościowy człowieka. W jednej bulwie znajdowało się ok. 8,5 mikrograma HBsAg na każdy gram ziemniaka.

Naukowcy przetestowali szczepionkę na grupie 42 zdrowych ochotników. Ochotnikom podawano surowego ziemniaka w dwóch lub trzech 100 gramowych porcjach. Nie stosowano żadnych dodatkowych substancji wzmagających odpowiedź odpornościową ani związków wpływających na trawienie.

Okazało się, że poziom przeciwciał skierowanych przeciwko HBsAg, co świadczy o odporności na wirusa, był znacznie podwyższony u ponad 60 proc. osób, które otrzymały trzy dawki szczepionki oraz u ponad 50 proc. osób, które "zjadły" tylko dwie dawki szczepionki.

Nowa szczepionka na żółtaczkę i jej podobne mogą w niedalekiej przyszłości być powszechnie stosowane, gdyż skutecznie zmniejszają ryzyko infekcji przy jednocześnie niskich kosztach wytwarzania i łatwości podania, co jest szczególnie ważne w przypadku ubogich krajów rozwijających się.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę