Od 1 stycznia przyszłego roku firmy przemysłu spożywczego zaczną obowiązkowo wdrażać tzw. system HACCP, chroniący żywność przed skażeniem na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji.
Poinformował o tym na poniedziałkowej (15 września) konferencji Główny
Inspektor Sanitarny, Andrzej Trybusz.
Wdrażanie systemu HACCP wynika z
konieczności dostosowania polskich norm bezpieczeństwa żywności do unijnych.
Obowiązek ten obejmie zarówno duże, jak i małe firmy.
Firmy wdrażające
system muszą zidentyfikować zagrożenia i zastosować rozwiązania, które je
najskuteczniej wyeliminują. Dr Halina Turlejska z Instytutu Żywności i Żywienia
powiedziała na konferencji, że chodzi o działania "zdroworozsądkowe". Np.
piekarze mają zadbać o sprawdzanie sit przesiewających mąkę, a następnie
odpowiednie pojemniki i czas dystrybucji pieczywa.
Każda firma będzie
wdrażać HACCP we własnym zakresie. Odpowiedzialne za to będzie kierownictwo,
które najlepiej zna dane przedsiębiorstwo i branżę. Pomocą mają służyć poradniki
branżowe.
Trybusz podkreślał przy tym, że od 1 stycznia 2004 r. firmy
mają rozpocząć wdrażanie systemu, a nie mieć go już całkowicie wdrożony. Nie
określono też terminu końcowego, do którego mają to zrobić. Uspokajał, że nie
przewidziano żadnych kar dla firm wprowadzających HACCP wolniej niż
inne.