OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

System ochrony produktów spożywczych

16 września 2003

Od 1 stycznia przyszłego roku firmy przemysłu spożywczego zaczną obowiązkowo wdrażać tzw. system HACCP, chroniący żywność przed skażeniem na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji.

Poinformował o tym na poniedziałkowej (15 września) konferencji Główny Inspektor Sanitarny, Andrzej Trybusz.

Wdrażanie systemu HACCP wynika z konieczności dostosowania polskich norm bezpieczeństwa żywności do unijnych. Obowiązek ten obejmie zarówno duże, jak i małe firmy.

Firmy wdrażające system muszą zidentyfikować zagrożenia i zastosować rozwiązania, które je najskuteczniej wyeliminują. Dr Halina Turlejska z Instytutu Żywności i Żywienia powiedziała na konferencji, że chodzi o działania "zdroworozsądkowe". Np. piekarze mają zadbać o sprawdzanie sit przesiewających mąkę, a następnie odpowiednie pojemniki i czas dystrybucji pieczywa.

Każda firma będzie wdrażać HACCP we własnym zakresie. Odpowiedzialne za to będzie kierownictwo, które najlepiej zna dane przedsiębiorstwo i branżę. Pomocą mają służyć poradniki branżowe.

Trybusz podkreślał przy tym, że od 1 stycznia 2004 r. firmy mają rozpocząć wdrażanie systemu, a nie mieć go już całkowicie wdrożony. Nie określono też terminu końcowego, do którego mają to zrobić. Uspokajał, że nie przewidziano żadnych kar dla firm wprowadzających HACCP wolniej niż inne.


POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę