FAMMU/FAPA podaje, że według sierpniowej prognozy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w 2011 r. produkcja drobiu na świecie wyniesie ok. 100 mln ton i będzie o 2,3 proc. wyższa od ubiegłorocznej.
W 2010 r. wzrost produkcji był dwukrotnie wyższy. Niższe tempo przyrostu wytwarzania w tym roku to głównie efekt wysokich cen pasz i nawrót ptasiej grypy w Azji.
Dynamika wzrostu produkcji mięsa drobiowego jest jednak znacznie wyższa niż innych gatunków mięsa. Niewielki przyrost produkcji drobiu w UE w 2011 r. wynika również m.in. z wprowadzenia nowych przepisów z zakresu dobrostanu drobiu. Wysoki wzrost produkcji w Rosji natomiast będzie możliwy dzięki znacznym inwestycjom dla sektora drobiarskiego (ok. 2 mld USD w 2010 r.), polityce państwa zmierzającej do uzyskania samowystarczalności w podaży drobiu, obniżeniu kontyngentów importowych oraz subsydiowaniu produkcji pasz.
Wzrostom produkcji w Brazylii i USA sprzyja wysoki popyt konsumentów i konkurencyjność cenowa mięsa drobiowego. Niższy tegoroczny wzrost produkcji w Chinach (3 proc. wobec 7 proc. w 2010 r.) wynika głównie z wysokich kosztów produkcji. Ekspansji produkcji sprzyjają: większa dostępność stad zarodowych, konkurencyjność cenowa oraz restrykcje w imporcie (cła antydumpingowe i wyrównawcze wobec amerykańskiego drobiu wprowadzone w 2010 r.).
Światowy eksport drobiu wzrośnie w tym roku jedynie o 1,6 proc. do 11,7 mln ton wobec 4 proc. wzrostu w 2010 r.