Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Świąteczna hossa

5 stycznia 2016
W zakładach mięsnych trwa okres świątecznej hossy. Ale już w przyszłym tygodniu właściciele zmniejszą produkcję i przestawią ją na tańszy asortyment.
Na Śląsku w zakładach mięsnych przedświąteczna produkcja to przede wszystkim różnego rodzaju szynki i szlachetne kiełbasy. Dla właścicieli masarni to prawdziwe eldorado, ale konkurencja jest duża stąd co roku nowe pomysły na świąteczne opakowania i nowe receptury.

Marian Smyczek - główny technolog w Zakładzie Rzeźniczo–Wędliniarskim Janeta w Lubomii "W tej chwili produkcja skupia się na produktach typowo świątecznych, szynkach, szlachetniejszych kiełbasach. A w najbliższych 2 miesiącach produkcja skieruje się w stronę tańszych rzeczy i sprzedaż będzie mniejsza niż dotychczas".

W tym roku właściciele masarni narzekają też na brak surowca na rynku. Wielu sprowadza półtusze wieprzowe z innych regionów kraju. Mimo to ceny żywca wieprzowego są bardzo niskie, średnio 3,80 za kilogram.

Łucja Tomala-Kempa - kierownik skupu Zakładzie Rzeźniczo-Wędliniarskim Janeta w Lubomii " Problemy są z zakupami, kupujemy w naszym województwie i opolskim. Ceny kszałtują się od 3,60 do 4 złotych".

W tym regionie masarnie nie sprowadzają mięsa z zagranicy. Najbliżsi sąsiedzi Czesi i Słowacy chętnie kupiliby mięso z naszych ubojni, a z zachodniej Europy import jest nieopłacalny.

Łucja Tomala-Kempa - kierownik skupu Zakładzie Rzeźniczo-Wędliniarskim Janeta w Lubomii " Jeśli dziś kupujemy po 3,80 złotych, to musielibyśmy kupić po 4,30-4,50 złotych. To jest różnica".

Na Śląsku Zakłady mięsne zarabiają na eksporcie wędlin na południe. Czesi i Słowacy są dobrymi partnerami. Przygotowane dla nich wyroby mają nieco inne receptury , są np. mocniej wędzone.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę