Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, produkcja mięsa ma w bieżącym roku wzrosnąć o 1,6 proc., czyli szybciej niż w ubiegłym, choć wolniej niż można się było wcześniej spodziewać. Mimo stosunkowo wysokich cen, wzrost światowej produkcji mięsa będzie ograniczany przez wysokie koszty pasz i osłabienie popytu.
Takie wnioski płyną z opublikowanego w czwartek 8 listopada raportu "Food Outlook" wydawanego dwa razy w roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Światowa produkcja mięsa ma w 2012 r. wynieść 301,8 mln t w porównaniu z 297,1 mln t przed rokiem. Konsumpcja mięsa w przeliczeniu na głowę jednego mieszkańca ziemi wyniesie 42,5 kg, czyli minimalnie więcej niż przed rokiem. Z tym, że przeciętna konsumpcja w krajach rozwiniętych będzie stabilna i wyniesie 79,0 kg na głowę, a w krajach rozwijających się wzrośnie o 1 proc. do 32,7 kg na głowę.
Wśród głównych gatunków mięsa, największą dynamiką produkcji będzie charakteryzowało się mięso drobiowe. Ma ona w 2012 r. wzrosnąć o 2,2 proc. do 104,5 mln t. Nieco wolniej będzie rosła produkcja najpopularniejszego mięsa - wieprzowiny. Ma ona wynieść 110,8 mln t i być o 1,9 proc. większa niż rok temu, głównie za sprawą dużego wzrostu produkcji w Chinach, a także w mniejszym stopniu innych krajach azjatyckich. Produkcja wołowiny ma w bieżącym roku wzrosnąć minimalnie bo jedynie o 0,4 proc. do 66,8 mln t. Duże spadki oczekiwane są m.in. w Stanach Zjednoczonych, Unii Europejskiej i Rosji. Z kolei produkcja ma rosnąć wyraźnie w Oceanii i Ameryce Południowej. Produkcja mięsa owczego ma w skali świata wzrosnąć o 0,9 proc. do 13,9 mln t.