A_BIO_AGRO_950

Słodkie święta uszczuplą portfele

5 kwietnia 2006

Koncerny cukrownicze zacierają ręce. Do świąt wielkanocnych pozostały jeszcze dwa tygodnie, a ceny słodkich kryształków już poszły w górę. I to nie koniec podwyżek.

Cukrownie spodziewają się, że dobra passa potrwa do końca roku. - Od pewnego czasu obserwujemy spory, nieprzerwany wzrost cen. W ostatnich dniach nabrał on nawet przyspieszenia - twierdzi Łukasz Wróblewski, rzecznik prasowy Krajowej Spółki Cukrowej. Ma na to wpływ przynajmniej kilka czynników.

Zbliżająca się Wielkanoc zmusiła cukierników i piekarzy do znacznie większych zakupów. To, ich zdaniem, świetnie wykorzystują cukrownie. - Faktycznie, ceny poszły ostatnio w górę, o około 10 proc. Tego na razie nie odczuwają nasi klienci, bo cukier nie jest jedynym surowcem, który wykorzystujemy. Słychać jednak zapowiedzi, że także u nas może w końcu dojść do niewielkich podwyżek - przyznaje Marek Tuchółka, kierownik produkcji w "Cukierni-Piekarni Adam Sowa".

To, że cukier drożeje potwierdza też Marek Kuczkowski, właściciel hurtowni "Berghurt" w Bydgoszczy. - Dwa tygodnie temu kilogram cukru, w 25 -kilogramowych paczkach, kosztował 2,39 zł, a już teraz 2,50 zł. Słodkich kryształków jest za mało, dlatego co kilkanaście dni cena idzie w górę.

Surowca brakuje nie tylko w Polsce. A to dlatego że coraz częściej zbiory trzciny cukrowej wykorzystywane są jako środek do produkcji paliw, a nie cukru.

Znaczny wzrost cen obserwowany jest na giełdach światowych. Teraz za tonę trzeba zapłacić już 470 dolarów. - Cukier w skali roku będzie drożał i z pewnością nie będziemy mieli kłopotu z jego zbytem - mówi rzecznik KSC.

Podwyżki nie cieszą konsumentów. Na razie za kilogram cukru płacą 2,95-3,65 zł. - Coraz częściej kupują go w większych ilościach. Boją się, że przed samymi świętami będzie jeszcze droższy - mówi ekspedientka z bydgoskiego sklepu.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę