Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ser pleśniowy - idealny dodatek do kalafiora i brokułu

3 grudnia 2015
Sezon na kalafiory i brokuły w pełni! Choć często kupujemy je w formie mrożonek, warto sięgać po nie właśnie teraz, gdy są nie tylko najtańsze, ale też łatwo dostępne. Aby nadać charakteru daniom z tych obfitujących w witaminy warzyw, przygotujmy sos na bazie sera pleśniowego – świetnie podkreśli ich smak!

W kalafiorze znajdziemy tak istotne dla naszego zdrowia składniki, jak sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor czy jod. To także istotne źródło błonnika
i witamin K, B1, B2 i B6. Nie wszyscy wiedzą, że wystarczy zaledwie 100 gramów tego niepozornego warzywa, by pokryć dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Równie cenne dla naszego zdrowia są brokuły – są jednymi z najlepszych źródeł witaminy A, korzystnie wpływającej na poprawę naszego wzroku oraz kondycję włosów, skóry
i paznokci. W brokułach znajdziemy też sporą dawkę witaminy E, K, C i B1 oraz potasu, fosforu, wapnia, żelaza i pomocnego w leczeniu cukrzycy chromu.



Kalafior, nieco popularniejszy od brokułu, podajemy zwykle ugotowany i polany bułką tartą podsmażoną na maśle. Warto jednak wypróbować nieco mniej oczywiste rozwiązanie, jakim może być sos na bazie sera pleśniowego, na przykład wzorowanego na francuskim roqueforcie rokpola. – Występująca w rokpolu pleśń, uzyskana dzięki zastosowaniu grzybów typu pędzlak, nadaje serowi charakterystyczny, słony i ostry smak oraz grzybowy zapach – mówi Ireneusz Żmijan, ekspert Spółdzielni Mleczarskiej „KaMos”, pierwszego w Polsce producenta sera pleśniowego typu rokpol. – Intensywny, lekko słony smak pleśniowego sera idealnie komponuje się z brokułami czy kalafiorami, które zdaniem wielu są pozbawione wyrazistego smaku – dodaje. Jeśli więc chcemy sprawić, aby brokuł czy kalafior nie były nudne i zachwyciły swoim smakiem naszych bliskich, podajmy go z pysznym sosem z sera pleśniowego. Poniżej prezentujemy przepis na to smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie.

Gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol
Składniki
1 główka kalafiora
100 gramów Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
100 gramów serka topionego
1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
szklanka śmietany 36%
opcjonalnie natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody
i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony
i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą
i pieprzem według uznania. Smacznego!

Informacje o firmie:
Mleczarnia w Kamiennej Górze powstała w 1941 roku pod nazwą Molkerei – Genossenschaft, od początku produkowała szeroki asortyment nabiału: mleko, śmietanę, maślankę, kefir, sery twarogowe, sery twarde i masło. Na przestrzeni lat kilkakrotnie zmieniano jej nazwę i formę prawną, by ostatecznie w 1998 roku zaczęła funkcjonować jako Spółdzielnia Mleczarska „KaMos”. Duży skup mleka i możliwości rozwoju Zakładu sprawiły, że w 1953 roku pod okiem fachowców z Instytutu Mleczarstwa w Warszawie rozpoczęła doświadczenia nad polską wersją sera pleśniowego, wzorowaną na francuskim Roqueforcie. Seria prób i pokonanie wielu trudności zaowocowało sukcesem - w roku 1954 wypuszczono pierwszą partię sera Roquefort w ilości 505 kg wyprodukowanego w części z mleka krowiego i owczego . Tym samym mleczarnia w Kamiennej Górze jako pierwsza w Polsce z powodzeniem i na dużą skalę rozpoczęła pionierską produkcję sera pleśniowego. Od roku 1956 aż do dnia dzisiejszego w mleczarni KaMos obowiązuje niezmienna receptura wytwarzania Kamiennogórskiego Sera Pleśniowego wytwarzanego w całości z mleka krowiego. Dziś „Kamiennogórski ser pleśniowy” jest chlubą mleczarni. O jego renomie świadczy popularność wśród konsumentów oraz przyznane wyróżnienia i nagrody, które zdobywał na prestiżowych wystawach i targach w kraju i zagranicą. Wysoką jakość i zgodność z tradycyjną recepturą potwierdza fakt wpisania „Kamiennogórskiego sera pleśniowego” na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przyznanie Znaku Jakości „Poznaj Dobrą Żywność” oraz uzyskanie znaku „Jakość Tradycja”. Dziś Spółdzielnia „KaMos” to nowoczesny zakład wykorzystujący najnowsze technologie z zachowaniem tradycyjnej receptury wytwarzania produktów. Warto podkreślić, że do produkcji swoich wyrobów „KaMos” nie używa żadnych polepszaczy i konserwantów. Dzięki temu produkty „KaMos” są bardzo smaczne i, co najważniejsze, zdrowe.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę