Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie eksport wieprzowiny

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych MF za I kwartał 2013 r. wywóz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wyniósł 96,7 tys. t i był o 14 proc. wyższy niż w tym okresie w zeszłym roku. Ponad połowa polskiego mięsa wieprzowego (ok. 53 proc.) trafiła na rynek UE (głównie Włochy - 12 proc. udział w eksporcie, Węgry, Słowacja, Niemcy), był to 26% wzrost wolumenu w relacji rocznej.

Przy tym było to możliwe głównie dzięki zwiększonej sprzedaży do Włoch i Niemiec, które zakupiły odpowiednio 80% i 175% więcej mięsa wieprzowego niż rok wcześniej. W przypadku wywozu poza UE było on głównie napędzany przez eksport do Chin (do poziomu 11 tys. t, co daje 12% udział w wywozie). Nota bene, wielkość chińskiego importu mięsa wieprzowego z Polski w I kw. 2013 r. stanowiła porównywalny wolumen jak łączny import tego kraju w 2012 roku.
Dlatego też kiedy eksport do pozostałych trzecich krajów znacznie wyhamował w I kw. 2013 r., eksport poza UE (głównie dzięki Chinom) nadal wykazywał tendencję rosnącą, o 2-procent. Można się zatem spodziewać, że jeśli relacje z Chinami będą się rozwijać jak w ostatnich miesiącach, przełoży się to na wysoką dynamikę wywozu mięsa wieprzowego również poza UE.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę