Jak podała FAMMU/FAPA,rosyjski urząd celny podał, że w pierwszych trzech kwartałach 2014 roku import cukru surowego wyniósł 555,8 tys. ton i był o 40 proc. wyższy od dostaw w analogicznym okresie 2013 roku. Wartość sprowadzonego cukru wzrosła mniej dynamicznie, o 20 proc. do 235,4 mln dolarów. Średnia wartość celna cukru surowego była o 13 proc. niższa w ujęciu rocznym, wynosząc 424 dol./t.
Import cukru białego wzrósł zaś czterokrotnie do 215,7 tys. ton, a jego wartość była wyższa czteroipółkrotnie, wynosząc 142,2 mln dol. Średnia wartość celna cukru białego zwiększyła się o 9 proc. do 659 dol./t. Według polskich danych, w pierwszych ośmiu miesiącach 2014 roku wywóz cukru z Polski do Rosji wyniósł 13,1 tys. ton (mniej o 18 proc. r/r) o wartości 4,6 mln euro (-28 proc. r/r). Cukier surowy był sprowadzany wyłącznie z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych.
W omawianym okresie 62 proc. zakupów cukru stanowił cukier surowy. Rok wcześniej jego udział był wyższy o 24 pp. Na uwagę zasługuje struktura importu cukru białego w omawianym okresie - 82 proc. zakupów pochodziło z krajów WNP, w poprzednich latach ich udział był zdecydowanie niższy - w okresie styczeń-wrzesień 2013 roku wyniósł zaś 28 proc. Cukier z krajów WNP kupowano po średnio 25 proc. drożej (około 683 wobec 659 dol./t). Mimo niekorzystnej różnicy w cenie Rosjanie kupowali cukier z WNP. Uzasadnionym wydaje się łączyć to z rosyjską polityką tworzenia wspólnego rynku.