Co mogło wydarzyć się po roku rekordowej produkcji cukru w Rosji? Oczywiście gwałtowny spadek importu cukru surowego do tego kraju. Rosyjski urząd celny podał, że od początku roku do kwietnia 2012 roku import cukru surowego zmniejszył się do 108 tys. ton o wartości 72 mln USD. Oznacza to spadek aż o 90%.
Przy tak dużym obniżeniu importu średnia wartość celna cukru surowego spadła o 16% do 665 USD/t. Ponadto, jeśli chodzi o import cukru białego, to tutaj poziom także spadł – o 11% (spadek do 18 tys. ton). Jednak jego wartość była niższa o prawie 30%, spadając do 13,2 mln USD. Średnia wartość celna cukru białego była mniejsza o 20% i wyniosła 729 USD/t.
Cukier surowy był sprowadzany wyłącznie z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych. W omawianym okresie 84% zakupów cukru stanowił cukier surowy – informuje FAMMU/FAPA.
Zauważalny spadek importu cukru to według ekspertów efekt rekordowej produkcji cukru w Rosji, która w roku 2011 przekroczyła 5 mln ton.