Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rolnictwo ekologiczne jako system gospodarowania

1 grudnia 2008
 Rolnictwo ekologiczne jest to system gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze mechanizmy produkcyjne przez stosowanie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych. Jest to system zrównoważony pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym: nie obciąża środowiska, jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych, umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa jako kategorii społecznych i kulturowych.
 Wiadomym jest, iż podstawą naszego życia jest odżywianie, a co za tym idzie - rolnictwo. Tak samo dotyczy to krajów uprzemysłowionych, jak i krajów rozwijających się. Konieczne jest wytwarzanie wystarczającej ilości pożywienia dla stale rosnącej liczby ludności na świecie, żeby wszyscy mieszkańcy kuli ziemskiej byli syci. W XX wieku nie było wątpliwości, że ten cel można było osiągnąć jedynie przy pomocy nawozów sztucznych i chemii rolniczej. Ale najpóźniej od roku 1962, kiedy Rachel Carson opublikowała swoją książkę "Cicha wiosna", są znane niebezpieczeństwa nieograniczonego stosowania pestycydów w rolnictwie. W następstwie tego z wolna, ale stale tworzył się ruch na rzecz ochrony środowiska, do którego należy także stopniowo rosnące rolnictwo ekologiczne.
Według międzynarodowej federacji rolnictwa ekologicznego [Wersal, 1972 r., International Federation of Organic Agriculture Movements - IFOAM] rolnictwo ekologiczne jest zbiorem różnych szczegółowych koncepcji gospodarowania rolniczego, zgodnych z wymogami gleby, roślin i zwierząt, a jego nadrzędnym celem jest produkcja żywności wysokiej jakości, przy równoczesnym zachowaniu w jak największym stopniu równowagi biologicznej w środowisku przyrodniczym.
Według tej organizacji główne cele rolnictwa ekologicznego to:
ˇ    wytwarzanie żywności o wysokich walorach odżywczych, a w dostatecznej ilości,
ˇ    działania wspierające wszelkie procesy życiowe zachodzące w systemach przyrodniczych � zamiast prób zdominowania przyrody,
ˇ    podtrzymanie i wspomaganie cykli biologicznych w gospodarstwie,
ˇ    maksymalne wykorzystanie odnawialnych zasobów przyrody w oparciu o regionalną organizacje produkcji rolniczej,
ˇ    dążenie do zamknięcia obiegu materii organicznej i składników pokarmowych w obrębie gospodarstwa,
ˇ    stosowanie materiałów i substancji nadających się do wielokrotnego wykorzystania i użytecznego przetworzenia w gospodarstwie lub poza nim,
ˇ    zapewnienie zwierzętom gospodarskim warunków zgodnych z potrzebami bytowymi,
ˇ    unikanie jakichkolwiek form skażenia i zanieczyszczenia środowiska w następstwie działalności rolniczej,
ˇ    utrzymanie genetycznej różnorodności wszystkich żywych składowych gospodarstwa rolnego i jego otoczenia, włączając w to ochronę dziko żyjących roślin i zwierząt,
ˇ    zapewnienie producentom godnego życia; czyli odpowiednich dochodów oraz satysfakcji wynikającej między innymi z udziału w ochronie przyrody i poczucia wysokiej rangi zawodu,
ˇ    zwrócenie uwagi na pozaprodukcyjne aspekty gospodarowania rolniczego: ekologiczne i społeczne.
Wobec powyższych rolnictwo ekologiczne obejmuje zarówno aspekty technologiczne i biologiczne w odniesieniu do roślin uprawnych oraz zwierząt gospodarskich, jak i aspekty jakościowe. W rolnictwie ekologicznym aspekt ilościowy ustępuje pierwszeństwa aspektom
jakościowym. Oznacza to, że mniej istotna jest wydajność organizmów roślinnych i zwierzęcych, natomiast najważniejsza jest ich jakość
biologiczna i zdrowotna. To zasadniczo odróżnia rolnictwo ekologiczne od konwencjonalnego. W rolnictwie konwencjonalnym postęp był mierzony tempem wzrostu wydajności jednostkowej roślin i zwierząt. Rolnictwo ekologiczne dąży do zapewnienia niedestrukcyjnego wykorzystania ziemi, nie oznacza to powrotu do tradycyjnych technologii stosowanych w rolnictwie, lecz prezentuje całkiem nowe podejście polegające na całościowym ujęciu produkcji rolniczej w połączeniu ze wszystkimi relacjami zewnętrznymi.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę