Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Racjonalnie korzystać z azotu

28 lutego 2008
Sezon  wegetacyjny 2006/07 był dla roślin bardzo nietypowy w porównaniu z kilkoma ostatnimi. Sucha i ciepła zima spowodowała ich szybki rozwój a majowe przymrozki obniżyły planowane zbiory nawet o kilkanaście procent. Nie inaczej zapowiada się sezon 2007/08. Temperatury zimowych miesięcy znacznie odbiegają od średnich wieloletnich. Znikoma pokrywa śnieżna niemal w całym kraju oraz brak deszczu pozwala przypuszczać, że na wiosnę  wystąpi znaczny deficyt wilgoci w glebie.

    Mając na uwadze uwarunkowania klimatyczne (początek wegetacji roślin zimą) powinniśmy jak najwcześniej zaplanować wiosenne nawożenie azotem, który jest wiodącym czynnikiem plonotwórczym.
W przypadku rzepaku ozimego, który ma bardzo duże zapotrzebowanie na azot, pierwszą dawkę powinniśmy zastosować w pierwszej dekadzie marca jeżeli temperatura powietrza przez  kilka dni będzie oscylować w okolicach 10-12 0C. Pierwsza dawka azotu powinna wynosić około 60% całkowitego zapotrzebowania na azot i może być zastosowana w postaci TARNOSKIEGO SALETRZAKU DOLOMITOWEGO 27%N produkowanego przez „AZOTY TARNÓW” i zawierającego dwie formy azotu 13,5% amonowego i 13,5% azotanowego. Należy pamiętać że azot amonowy działa wolniej i jest bardziej przyswajalny  w niższych temperaturach natomiast azot azotanowy działa najszybciej i znacząco przyspiesza wegetację i rozwój rzepaku. Ponieważ wegetacja rzepaku jest bardzo krótka, drugą dawkę nawożenia azotem należy zastosować po około 3-4 tygodniach  od pierwszej.   W tym celu najlepiej na drugie nawożenie azotem nadaje się SALETRA AMONOWA WAPNIOWO-MAGNEZOWA 30%N lub SIARCZAN AMONU 21%N(24%S) produkowany przez „AZOTY TARNÓW”. Siarczan amonu przydatny jest nie tylko z uwagi na zawartość azotu ale przede wszystkim siarki, której rzepak potrzebuje około 40 – 60 kgS/ha. Na obszarach o małej koncentracji przemysłu te niedobory mogą wynieść nawet do 80 kgS/ha. Pamiętajmy że zapotrzebowanie całkowite na azot rzepaku wynosi około 160-180 kgN/ha przy zakładanym plonie około   3,5 – 4 t ziaren z ha.

Przy nawożeniu azotem pszenicy ozimej należy stosować zasadę, że na każdą tonę ziarna należy zastosować około 20 – 25 kgN/ha. pamiętając że uprawa pszenicy po innym zbożu wymaga większego nawożenia azotem niż po rzepaku. Jeżeli cała dawka azotu na wynieść 175 kgN/ha przy zakładanym plonie 7 t ziaren z ha, to przy nawożeniu wiosennym należy podzielić ją na dwie lub w sprzyjających warunkach na trzy części. Pierwszą dawkę  w ilości 70-80 kgN/ha, należy zastosować w marcu (możliwie jak najwcześniej przed ruszeniem wegetacji ale na rozmarzniętą ziemię) w postaci TARNOSKIEGO SALETRZAKU DOLOMITOWEGO 27%N produkowanego przez  „AZOTY TARNÓW”. Drugą dawkę przed zawiązaniem się kłosów w ilości 70-95 kgN/ha w postaci SALETRY AMONOWEJ WAPNIOWO-MAGNEZOWEJ 30%N produkowanej przez „AZOTY TARNÓW”. Opcjonalnie możemy zastosować trzecią dawkę azotu  w postaci SIARCZANU AMONU 21%N(24%S) produkowanego przez „AZOTY TARNÓW” dla pszenicy wykazującej braki siarki (bladozielone przebarwienia na młodych liściach) 

Zakładając planowaną dawkę azotu pod konkretną roślinę powinniśmy pamiętać także min.  o posiadaniu aktualnych badań glebowych, zwróceniu uwagi na klasę bonitacyjną, oraz kategorię agronomiczną gleby (lekka, średnia, ciężka), średni plon z ha w kilku ostatnich latach, przedplon, stosowanie pozostałych składników pokarmowych (fosforu, potasu oraz makro i mikroelementów).
Zastosowanie powyższych zasad i produktów warunkuje uzyskanie wysokich plonów, przy optymalnych nakładach finansowych.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę