Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pszczelarze szykują się do zimy

3 grudnia 2015
Większość pszczelarzy z Warmii i Mazur przygotowała już ule do zimy, tylko nieliczni wywożą jeszcze część pszczelich rodzin na wrzosowe pola - poinformował szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy. Jak dodał, mijający sezon nie należał do najlepszych.
Szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk powiedział w poniedziałek PAP, że większość pszczelarzy z końcem sierpnia zakończyła przygotowanie pszczelich rodzin do zimy. Właściciele pasiek dawali w ostatnim czasie pszczołom syrop, z którego owady przygotowały zapasy na zimę. Pokarm, który teraz pszczoły zgromadziły, musi im wystarczyć do wiosny.
"Jeszcze tylko pszczelarze, którzy mają pasieki przy wrzosowiskach wywożą ule w te miejsca i będą pozyskiwać miód wrzosowy. Ale i ci nie wywożą wszystkich owadów, tylko część przygotowują do zimy" - podkreślił Zysk.
W rozmowie z PAP Zysk ocenił, że mijający sezon był dla pszczelarzy z Warmii i Mazur "przeciętny". Właściciele pasiek pozyskali średnio ok. 20 kg miodu z jednego ula. "Ale te zbiory były bardzo zróżnicowane, sporo było miodów wiosennych np. z akacji czy mniszka lekarskiego, za to lubianego i oczekiwanego przez konsumentów miodu lipowego nie ma prawie wcale" - przyznał Zysk i powiedział, że taki stan wynika z tego, że w czerwcu, gdy kwitły lipy, było w regionie zimno i deszczowo, a kwiaty lipy szybko opadły.
Zysk powiedział PAP, że z powodu bardzo małej ilości miodu lipowego na rynku jego ceny skoczyły do ok. 40 zł za słoik. "Mimo to nikt tego miodu nie sprzedaje, nie ma go nawet w naszym profesjonalnym sklepie pszczelarskim" - przyznał Zysk.
Kiepsko jest też z pyłkiem pszczelim, który zyskuje coraz większą popularność u konsumentów. Ludzie jedzą go, by poprawić ogólną kondycję organizmu, wzmocnić się i opóźnić efekty starzenia. "Mimo że w swojej pasiece zastosowałem większą ilość poławiaczy pyłku niż przed rokiem, to zebrałem go dużo mniej" - przyznał Zysk.
Wrzesień jest czasem, gdy lokalni pszczelarze urządzają w regionie święta miodu, tradycyjne miody można też kupić coraz częściej na urządzanych w powiatach i gminach dożynkach.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę