Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że wskutek silnych wzrostów produkcji mleka w krajach należących do czołówki światowych eksporterów przetworów mleczarskich, od początku bieżącego roku notowane są obniżki globalnych cen artykułów mlecznych. W sierpniu, po ogłoszeniu przez Rosję embarga na import produktów mlecznych z UE, USA i Australii, te spadkowe tendencje jeszcze przyspieszyły .
Dobrze obrazuje to opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen przetworów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny). W ubiegłym miesiącu ukształtował się on na poziomie 200,8 punktów (dla przypomnienia: oznacza to, że w sierpniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 100,8 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004), tj. niższym o ponad 11 proc. w porównaniu do lipca br. oraz o prawie 19 proc. wobec analogicznego okresu przed rokiem. Spadły ceny wszystkich analizowanych przez FAO produktów (mleka w proszku, masła, serów i kazein). Warto dodać, że jest to najniższy odczyt od września 2012 roku.
Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, że wrzesień nie przyniósł istotnych zmian na rynku mleka. W pierwszej połowie bieżącego miesiąca w portach Oceanii (największy światowy eksporter artykułów mlecznych) w największym stopniu potaniało odtłuszczone mleko w proszku - o ponad 8 proc. wobec końca sierpnia do 2425-3200 USD/t. Ceny pełnego mleka w proszku spadły o ponad 5 proc. do 2600-3100 USD/t, zaś masła o prawie 6 proc. do 2550-3400 USD/t. Ceny serów typu Cheddar utrzymały się na poziomie z ubiegłego miesiąca, tj. 3500-4400 USD/t.
Z kolei w Unii Europejskiej, która w znacznie większym stopniu została dotknięta embargiem nałożonym przez Rosję, w pierwszym tygodniu września najsilniej obniżyły się ceny masła - o ponad 2 proc. wobec końca sierpnia br. do 313 EUR/100 kg. W rezultacie produkt ten jest o 26 proc. tańszy niż przed rokiem. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku spadły o 2 proc. t/t do 225 EUR/100 kg, zaś mleka pełnego o ponad 1 proc. do 262 EUR/100 kg. W przypadku serów tendencje są dość różnorodne - dla przykładu: Emmental podrożał w ciągu tygodnia o 1 proc. do 452 EUR/100 kg, zaś Edam potaniał o 2 proc. do 324 EUR/100 kg.
Warto zwrócić uwagę, że obecnie w Polsce odtłuszczone mleko w proszku jest droższe o około 3 proc. niż przeciętnie w UE, zaś ceny masła kształtują się na poziomie zbliżonym do średniego notowanego w UE.
Oczekujemy, że w ostatnich miesiącach br. w dalszym ciągu będą przeważały spadkowe tendencje cen artykułów mlecznych.
9179599
1