OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Przetwórcy kontra producenci

1 grudnia 2009
Plantatorzy chmielu biją na alarm. Browary nie chcą kupować polskiego chmielu, tylko w dużych ilościach sprowadzają surowiec z zagranicy. Producenci piwa potwierdzają te informacje. Ale winą za taką sytuację obarczają samych rolników. I dodają - w przyszłym roku będzie podobnie.

Dla chmielarzy ostatnie dwa lata nie były zbyt wesołe. Po pierwsze ceny skupu spadają. Po drugie, nikt nie chce kupować szyszek. W tej gminie pracuje połowa polskich producentów chmielu.

Grzegorz Teresiński – wójt gminy Wilków: dlaczego tak się dzieje, że dobry polskie produkt nie jest wykorzystywany w naszych browarach. Wielokrotnie mówi się o tym, że polskie piwo, z polskimi tradycjami. Reklamuje się, że jest produkowane z polskich szyszek. Nie jest to do końca prawda, nad czym ubolewamy.

Browary potwierdzają te diagnozę. Obecnie przy produkcji piwa masowo wykorzystuje się zagraniczny surowiec. A wszystko jest efektem sytuacji z 2007 roku. Ceny szyszek chmielowych poszybowały wtedy w górę. Plantatorzy licząc na jeszcze większe zyski nie chcieli podpisywać nawet krótkoterminowych umów. I to był błąd.

Melania Popiel – Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego: myśmy z kolei byli w takiej sytuacji, że musieliśmy się zabezpieczyć i zaopatrzyć w chmiel i w Polsce wtedy nie było to możliwe. W związku z tym sięgnęliśmy po producentów zagranicznych i podpisaliśmy długoterminowe umowy.

A te długoterminowe umowy z zagranicznymi dostawcami wciąż obowiązują. Szansę na zmianę tej sytuacji są niewielkie. Choćby z powodu znacznego spadku spożycia piwa w kraju.

Melania Popiel – Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego: browary dotknęła bardzo wysoka akcyza, co spowodowało z kolei spadek sprzedaży na poziomie minus 10%, a co spowodowało, że zapotrzebowanie na ten chmiel jest niższe.

Co nie zmienia faktu, ze Polska jest krajem całkowicie samowystarczalnym jeżeli chodzi o produkcje chmielu. Niestety teraz nikt z przetwórców nie chce tego wykorzystać.

Józef Śpiewak – plantator chmielu: w zupełności, jesteśmy w stanie zaopatrzyć wszystkie browary w surowiec w Polsce dobrej, powiem więcej – bardzo dobrej jakości.

Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie i piąte na świecie pod względem wielkości upraw i produkcji chmielu.


POWIĄZANE

Aby samodzielnie zrobić kompostownik, wystarczą podstawowe narzędzia, trochę wol...

Cédric Benoist: Jako rolnik uprawiający rośliny uprawne w środkowej Francji, był...

97 proc. Polaków próbowało piw bezalkoholowych, a 62 proc. regularnie sięga po „...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę