OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Przemysł przetwórczy w Wielkopolsce przed integracją

29 marca 2004

Niemal 40 proc. zakładów przetwórstwa spożywczego w Wielkopolsce na miesiąc przed integracją Polski z Unią nie spełnia norm europejskich. Prace może stracić 600 osób.

Wojewódzki lekarz weterynarii w Poznaniu Lesław Szabłoński uspokaja, że nie wszystkie te zakłady zostaną po 1 maja zamknięte, bo choć na ostatnią chwilę, to jednak większość zakładów zaczęło starać się o osiągnięcie potrzebnych standardów. - Szacujemy, że po integracji, z tzw. kategorią C zostanie 68 zakładów - zapewnia Szabłoński. Według obliczeń Inspekcji Sanitarnej pracę może stracić i tak ponad 600 osób. Szansą dla tych zakładów może być sprzedaż bezpośrednia, czyli w sklepach przyzakładowych.

- Są jeszcze 83 firmy, które mają kategorię B2, czyli uzyskały okresy przejściowe na przystosowanie się do norm unijnych. Zakłady przetwórstwa mięsnego mają czas do 2007 r., przetwórnie mleka o rok mniej - mówi Szabłoński. Jego zdaniem nie wszystkie te zakłady będą chciały tak długo czekać. - Rzecz w tym, że po 1 maja każdy produkt spożywczy będzie miał pieczątkę: okrągła dla produktów krajowych, owalna dla unijnych i kwadratową dla zakładów znajdujących się w okresie przejściowym. A to oznacza, że klient może produktów z kwadratem nie kupować - uważa Szabłoński.


POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę