Ptak_Waw_CTR_2024

Przechowywanie problemów

5 stycznia 2016
Zobaczymy jak sprawy się mają za granicą. Tu znów brzmi pytanie- czy wrócą dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny? I chociaż trudno o tym jeszcze wyrokować, ale jedno jest pewne- sytuacja unijnych hodowców trzody jest coraz trudniejsza i coraz więcej krajów domaga się od Brukseli konkretnych działań.

Przywrócenie dopłat oraz refundacji do eksportu nieprzetworzonego mięsa to pomysł Francji, Duńczycy wolą zamiast odgórnego regulowania rynku, zwiększenie nakładów na badania i innowacje.

Słowenia zaproponowała powołanie grupy wysokiego szczebla ds. wieprzowiny, na wzór tej, która powstała, gdy w kłopotach byli mleczarze. Pomysłów jest wiele, ale na drodze do bezpośrednich działań stoi Komisja Europejska, która jest niechętna regulowaniu, poprzez odgórne dyrektywy, dochodów rolniczych.

Komisarz do spraw rolnictwa Dacian Ciolos jest za rozwiązaniami długoterminowymi, które powinny być zawarte w dyskutowanej obecnie reformie Wspólnej Polityki Rolnej.

Ciolos obiecał jednak, że będzie monitorował sytuację na rynku paszowym. To właśnie wysokie ceny zbóż w dużej mierze są odpowiedzialne za kłopoty hodowców trzody.
    
---------------------
    

Hiszpanie wracają do uprawy szafranu. Ta cenna przyprawa pomaga wielu gospodarstwom, które znalazły się w finansowym dołku wyjść na prostą.

Jesus Moreno
„Każdy w tym regionie ma kawałek ziemi, który przeznacza na uprawę szafranu. To dodatkowe źródło dochodu.”

Ceny szafranu są wciąż bardzo wysokie. Kilogram kosztuje 3 tysiące euro. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba od 150 do 250 tysięcy kwiatów szafranu uprawnego.

Oddzielanie pręcików od kwiatów to precyzyjne zajęcie. Najczęściej odbywa się w domach i do pracy włączają się całe rodziny rodziny.

Ta umiejętność przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

„Mam trójkę dzieci i dwójka z nich uwielbia to zajęcie”

Gdy drogocennych pręcików jest wystarczająco dużo suszone są na starodawnym piecu. W tym procesie tracą prawie 90 procent swojej wagi. Dopiero wtedy są gotowe, by trafić na rynek. Szafran ma specyficzny, niezwykle trwały zapach i gorzkawy smak. Używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast.


POWIĄZANE

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...

Transformacja energetyczna przemysłu nabiera tempa, a wodór staje się coraz bard...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę