Jak podała FAMMU/FAPA, koniec kwietnia przyniósł przecenę cukru na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o dwa i pół procent do 383,6 SUD/t, a w Londynie cukier biały stracił półtora procent, spadając do 499,5 USD/t .
W ujęciu rocznym cukier był tańszy o odpowiednio 22 i 15%. Od kilku tygodni na bardzo wysokim poziomie utrzymuje się premia cukru białego, która
obecnie wynosi 116 USD/t.
Kontrakt terminowy na cukier biały z dostawą na maj 2012 roku został zrealizowany na londyńskiej giełdzie na 267 650 ton (5353 lotów). Cukier pochodził z Tajlandii (90,15 tys. ton), Meksyku (30 tys. ton), Brazylii (14 tys. ton) i Argentyny (13 tys. ton). Po raz pierwszy od ponad 20 lat
dostarczano meksykański cukier w kontrakcie na londyńskiej giełdzie.
Cukier surowy jest obecnie najtańszy od blisko 3 lat. W 2013 roku notowania cukru białego były najniższe pod koniec stycznia, kiedy były również najtańsze od prawie 3 lat, a obecnie są nieco wyższe. Powodami ostatnich przecen są przede wszystkim sytuacja fundamentalna (trzeci sezon z
rzędu produkcja jest wyższa od konsumpcji) i zachowanie inwestorów krótkoterminowych, którzy sukcesywnie wycofują się z rynku.
Ostatnie przeceny mogą zaowocować popytem na rynku rzeczywistym, zainteresowanie zakupami przejawiają już Chińczycy. Może to zahamować spadki notowań. Prowzrostowo na ceny może podziałać zwiększenie o 5 pp. do 25% od 1 maja obowiązkowego blendingu bioetanolu w Brazylii, bo wygeneruje to dodatkowy popyt na trzcinę cukrową do produkcji paliwa kosztem cukru. Real stracił jednak ostatnio na wartości, co zachęca do eksportu cukru.