Liczba piekarni i punktów sprzedaży detalicznej pieczywa spada z roku na rok coraz szybciej. W tym roku może zostać zlikwidowanych blisko 650 piekarni i 400 punktów sprzedaży detalicznej pieczywa i wyrobów cukierniczych - informuje Gazeta Finansowa.
Jak przypomina Gazeta Finansowa, w Polsce pod koniec 2010 r. działało 11,6 tys. piekarni oraz producentów wyrobów piekarniczych. Tylko w pierwszym kwartale tego roku liczba ta zmniejszyła się o 162 piekarnie. W 2010 r. ich liczba skurczyła się o 400, natomiast w 2009 r. ubyło ich ok. 370.
Jednocześnie w pierwszych trzech miesiącach br. Polacy zamknęli 120 punktów detalicznej sprzedaży pieczywa i wyrobów cukierniczych. W tym samym okresie zarejestrowano zaledwie 82 punkty sprzedaży.
Przyczyn należy upatrywać w szybujących cenach zbóż i wprost proporcjonalnie spadającym spożyciu pieczywa w Polsce. Jeśli trend się utrzyma, w tym roku może zostać zlikwidowanych blisko 650 piekarni i 400 punktów sprzedaży detalicznej pieczywa i wyrobów cukierniczych.
Jak informuje Główny Urząd Statystyczny, obecne ceny zbóż są aż o kilkadziesiąt procent wyższe niż przed rokiem. W porównaniu do lutego 2010 r. ceny skupu pszenicy były wyższe o 96 proc., zaś na targowiskach o 73 proc. Jeszcze wyżej podskoczyły ceny żyta. Cena w skupie wzrosła o 139 proc., a na targowiskach o ok. 89 proc., natomiast jęczmienia o prawie 81 proc. i o ponad 78 proc., pszenżyta o prawie 106 proc. i 88 proc., a owsa o 181 proc. i o ok. 82 proc.
Dodatkowo spada spożycie pieczywa w Polsce. W 2000 r. jedna osoba zjadała średnio prawie 108 kg przetworów zbożowych, w 2008 r. - niecałe 87 kg, a w 2009 r. - zaledwie 83 kg. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę. Prognozy nie napawają optymizmem bowiem przewiduje się, że przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. mniej pieczywa niż rok wcześniej. - W 2011 r. statystyczny Polak zje 54,1 kg. Natomiast w ciągu najbliższych dwóch lat przeciętne spożycie pieczywa może spaść w naszym kraju do 50 kg na osobę.
W obecnej sytuacji nie dziwi zatem fakt, że polscy producenci i przetwórcy zbóż odczuwają skutki kryzysu w branży. Jak pokazują dane z raportu ryzyka branżowego D&B Poland, na koniec I kw. br. ponad połowa producentów i przetwórców zbóż znajduje się w słabej i złej kondycji finansowej - pisze Gazeta Finansowa.
6757216
1