Granulacja jest procesem aglomeracji małych cząstek materiałów rozdrobnionych w większe zespoły i prowadzona jest w obecności cieczy. Mechanizm otaczania polega na formowaniu granulki z pylistego materiału wokół zarodka granulacji. W tym przypadku zarodkiem dla granulki jest nasiono, na którym nabudowuje się granulka ze zwilżonego rozdrobnionego materiału będącego w ruchu.
Otoczkowania nasion roślin warzywnych, przemysłowych i kwiatów polega na powiększeniu wymiarów ziarna przez naniesienie drobnego materiału otaczającego. Celem granulowania nasion jest dopasowanie wielkości, kształtu i własności nasion do wymogów procesu wysiewania. Dodatkową korzyścią jest możliwość wprowadzenia do wnętrza granuli substancji wspomagających kiełkowanie, a także środków chemicznych lub biologicznych. Otoczki zazwyczaj produkowane są zgodnie z ustaloną specyfikacją kalibrażu, odpowiadającą wymaganiom stosowanych siewników. W zależności od rodzaju nasion, masa nasion po otoczkowaniu jest zwiększana o około 100 do 5000%.[8]
Pełen tekst artykułu w formacie .doc zamieściliśmy TUTAJ