Nic tak nie rozgrzewa zimą, jak pożywna i smaczna zupa... Właśnie dlatego Nasz Dziennik przygotował kilka smakowitych przepisów na zimowe polewki. Zachęcamy do gotowania i... próbowania!
Grzybowa a la flaczki
Składniki:
Porcja włoszczyzny, 50 dag boczniaków, duża cebula, łyżka margaryny, 2 łyżki maggi, łyżka mąki, majeranek, mielony imbir, liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz
Wykonanie:
Pora umyć. Cebulę obrać i przekroić na pół. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalać wodą, dodać margarynę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 10 minut na małym ogniu. Boczniaki oczyścić i pokroić w paski. Dodać do wywaru i gotować około 20 minut. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach wody i dodać do zupy. Ciągle mieszając, gotować tak długo, aż zgęstnieje. Podawać z pieczywem.
Grochówka
Składniki:
25 dag suchego żółtego grochu, 30 dag wędzonego boczku, 1 marchewka, 1 cebula, sól, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku
Wykonanie:
Groch przebrać, umyć, moczyć w litrze wody przez 12 godzin. Cebulę obrać, posiekać. Marchew oskrobać, pokroić w kostkę. Groch zagotować w wodzie, w której się moczył (wyjąć wypływające na powierzchnię łuski). Do grochu dodać cebulę, marchewkę, majeranek i łyżeczkę soli. Boczek włożyć do zupy i gotować przez 1,5 godziny, dolewając ewentualnie wodę. Zupę posolić do smaku.
Zupa rybna po kaszubsku
Składniki:
1 kg drobnych ryb (płotki, okonie, karasie), 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki octu, liść laurowy, 2 łyżki mąki, 1 żółtko, ziele angielskie, sól
Wykonanie:
Ryby oczyścić i wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz octu. Gotować przez kilka minut. Wyjąć ryby i zabielić zupę śmietaną z mąką. Na końcu zaciągnąć żółtkiem. Do zupy podawać gotowane ziemniaki, okraszone słoniną z dodatkiem cebuli.
Kapuśniak
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty, 20 dag wołowiny lub wieprzowiny z kością, 10 dag wędzonego boczku, 2 suszone grzyby, 5 dag słoniny, 2 łyżki mąki, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
Z mięsa ugotować wywar, dodając przyprawy i grzyby. Gotować przynajmniej 60 minut. Przecedzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę. Kapustę odcisnąć, zalać gorącym wywarem, zagotować, odkryć na chwilę, przykryć i dalej gotować do miękkości około 90 minut. Boczek i słoninę bardzo drobno pokroić, stopić, dodać posiekane cebulę i czosnek, zrumienić, wsypać mąkę, przyrządzić zasmażkę i rozprowadzić ją kilkoma łyżkami zimnej przegotowanej wody. Wlać do zupy, zagotować. Następnie wrzucić pokrojone mięso, zamieszać. Kapuśniak należy podawać gorący, z ziemniakami z wody.
Zupa z kiszonych ogórków
Składniki:
30 dag ogórków kiszonych, 25 dag włoszczyzny, 1,5 litra wody, 1 szklanka mleka, 1 łyżka tłuszczu, 4 łyżki mąki, pół szklanki kwasu ogórkowego, 1 żółtko, 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ugotować wywar z warzyw z dodatkiem tłuszczu. Ogórki cienko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie ugotowany wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z 0,25 litra mleka i zagotować. Żółtko utrzeć z masłem, rozprowadzić 1/8 litra gorącej zupy, wymieszać i połączyć z zupą. Następnie dodać starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku. Podawać z grzankami lub ziemniakami.