Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pożywne zupy na zimne dni

5 stycznia 2016

Nic tak nie rozgrzewa zimą, jak pożywna i smaczna zupa... Właśnie dlatego Nasz Dziennik przygotował kilka smakowitych przepisów na zimowe polewki. Zachęcamy do gotowania i... próbowania!


Grzybowa a la flaczki
Składniki:
Porcja włoszczyzny, 50 dag boczniaków, duża cebula, łyżka margaryny, 2 łyżki maggi, łyżka mąki, majeranek, mielony imbir, liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz
Wykonanie:
Pora umyć. Cebulę obrać i przekroić na pół. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalać wodą, dodać margarynę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 10 minut na małym ogniu. Boczniaki oczyścić i pokroić w paski. Dodać do wywaru i gotować około 20 minut. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach wody i dodać do zupy. Ciągle mieszając, gotować tak długo, aż zgęstnieje. Podawać z pieczywem.

Grochówka
Składniki:
25 dag suchego żółtego grochu, 30 dag wędzonego boczku, 1 marchewka, 1 cebula, sól, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku
Wykonanie:
Groch przebrać, umyć, moczyć w litrze wody przez 12 godzin. Cebulę obrać, posiekać. Marchew oskrobać, pokroić w kostkę. Groch zagotować w wodzie, w której się moczył (wyjąć wypływające na powierzchnię łuski). Do grochu dodać cebulę, marchewkę, majeranek i łyżeczkę soli. Boczek włożyć do zupy i gotować przez 1,5 godziny, dolewając ewentualnie wodę. Zupę posolić do smaku.

Zupa rybna po kaszubsku
Składniki:
1 kg drobnych ryb (płotki, okonie, karasie), 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki octu, liść laurowy, 2 łyżki mąki, 1 żółtko, ziele angielskie, sól
Wykonanie:
Ryby oczyścić i wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz octu. Gotować przez kilka minut. Wyjąć ryby i zabielić zupę śmietaną z mąką. Na końcu zaciągnąć żółtkiem. Do zupy podawać gotowane ziemniaki, okraszone słoniną z dodatkiem cebuli.

Kapuśniak
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty, 20 dag wołowiny lub wieprzowiny z kością, 10 dag wędzonego boczku, 2 suszone grzyby, 5 dag słoniny, 2 łyżki mąki, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
Z mięsa ugotować wywar, dodając przyprawy i grzyby. Gotować przynajmniej 60 minut. Przecedzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę. Kapustę odcisnąć, zalać gorącym wywarem, zagotować, odkryć na chwilę, przykryć i dalej gotować do miękkości około 90 minut. Boczek i słoninę bardzo drobno pokroić, stopić, dodać posiekane cebulę i czosnek, zrumienić, wsypać mąkę, przyrządzić zasmażkę i rozprowadzić ją kilkoma łyżkami zimnej przegotowanej wody. Wlać do zupy, zagotować. Następnie wrzucić pokrojone mięso, zamieszać. Kapuśniak należy podawać gorący, z ziemniakami z wody.

Zupa z kiszonych ogórków
Składniki:
30 dag ogórków kiszonych, 25 dag włoszczyzny, 1,5 litra wody, 1 szklanka mleka, 1 łyżka tłuszczu, 4 łyżki mąki, pół szklanki kwasu ogórkowego, 1 żółtko, 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ugotować wywar z warzyw z dodatkiem tłuszczu. Ogórki cienko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie ugotowany wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z 0,25 litra mleka i zagotować. Żółtko utrzeć z masłem, rozprowadzić 1/8 litra gorącej zupy, wymieszać i połączyć z zupą. Następnie dodać starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku. Podawać z grzankami lub ziemniakami.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę