Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska za odroczeniem reformy europejskiego rynku cukru

22 października 2004

Polska jest za przesunięciem w czasie planowanej na 2005 rok przez Komisję Europejską reformy rynku cukru. Nie zgadza się ponadto na redukcję kwot cukrowych, tj. zmniejszenie produkcji cukru - poinformował w Sejmie minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.

"Wyraziliśmy zdecydowanie negatywne stanowisko wobec propozycji połączenia kwot produkcji A (limit produkcji cukru na rynek krajowy - PAP) i B (na eksport) w jedną kwotę, a następnie ich łącznej redukcji" - powiedział Olejniczak.

W lipcu Komisja Europejska zaproponowała radykalną obniżkę gwarantowanej ceny cukru i limitów produkcji cukru w UE. Ponadto przewiduje się obniżenie ceny buraków cukrowych i częściową rekompensatę z tego tytułu dla plantatorów.

Resort rolnictwa zgadza się, że dotychczasowa polityka KE w sprawie cukru wymaga zmian, jednakże muszą być one wprowadzane w dłuższym okresie. Tym bardziej że obecne warunki dla plantatorów buraka są dobre. Rolnicy otrzymają o 80 proc. wyższą cenę za buraki niż w 2003 roku.

Zdaniem Olejniczaka w przypadku konieczności redukcji kwot, tj. ograniczenia produkcji, najpierw należałoby ograniczyć kwotę B, czyli cukru przeznaczonego na eksport, do którego Unia dopłaca.

Zaznaczył, że Polska nie akceptuje propozycji wprowadzenia transferu kwot pomiędzy państwami UE, gdyż mogłoby to doprowadzić do sytuacji, że cukier produkowałyby tylko te kraje, które mają najbardziej zaawansowaną technologię i najnowocześniejsze cukrownie, niezależnie od kosztów produkcji buraków.

Olejniczak zapewnił, że Polska dalej będzie broniła swojego stanowiska, tym bardziej że podobne poglądy na reformę mają także inne kraje.

Za przesunięciem reformy rynku cukru, która jest zaplanowana na 2005 rok, opowiada się Francja, Węgry, Czechy, Finlandia, Litwa, Dania, Belgia, Austria i Irlandia. Przeciwko redukcji kwot są: Portugalia, Hiszpania, Estonia, Irlandia, Węgry, Finlandia, Litwa i Włochy.

Polska jest trzecim największym producentem cukru w UE, po Francji i Niemczech, i jej kwota cukrowa (limit produkcji) 1,67 mln ton rocznie stanowi 9,5 proc. globalnej kwoty unijnej. Komisja proponuje, aby przyznać Polsce około 11 proc. łącznej sumy rekompensat.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę