FAMMU/FAPA podała, że w okresie styczeń-listopad 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie znacznie silniej spadł przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się, zwłaszcza wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen.
W pierwszych 11 miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 469,1 tys. ton, a jego wartość 288,6 mln Euro. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 12 i 18%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 7% do 615 Euro/t, czyli do około 2,58 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w
pierwszych 11 miesiącach 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 74% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 691 Euro/t (-13% r/r), czyli po ~2,9 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 403 Euro/t (-15% r/r), czyli po ~1,69 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja,
Izrael, Czechy, Litwa i Rosja oraz Liban i Syria.
W okresie styczeń-listopad 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie - o 24% do 186,1 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 26% do 110,4 mln Euro. Cukier sprowadzano po średnio 593 Euro/t (-3% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 75% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 564 Euro/t (-1% r/r), czyli po około 2,37 zł/kg, a z krajów unijnych po ~684 Euro/t (-15% r/r), czyli po około 2,87 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku oraz Francji i Niemiec.
Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 Euro/t), dwa kolejne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy. Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej. W pięciu kolejnych miesiącach sprowadzono jednak zaledwie 42,1 tys. ton wobec 141,3 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku. Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 13% do 345,2 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek. Trzeba jednak pamiętać, że wprowadzenie pozakwotowej produkcji na rynek UE na cele spożywcze może znacząco poprawić zaopatrzenie. Taka decyzja ma zapaść także i dla obecnego sezonu 2013/14.
W pierwszych 11 miesiącach 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 2% do 283 tys. ton i o 12% do 178,2 mln Euro.
9463851
1