Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska: Spada eksport i import cukru

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że w okresie styczeń-listopad 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie znacznie silniej spadł przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się, zwłaszcza wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen.
W pierwszych 11 miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 469,1 tys. ton, a jego wartość 288,6 mln Euro. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 12 i 18%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 7% do 615 Euro/t, czyli do około 2,58 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w
pierwszych 11 miesiącach 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 74% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 691 Euro/t (-13% r/r), czyli po ~2,9 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 403 Euro/t (-15% r/r), czyli po ~1,69 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja,
Izrael, Czechy, Litwa i Rosja oraz Liban i Syria.
W okresie styczeń-listopad 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie - o 24% do 186,1 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 26% do 110,4 mln Euro. Cukier sprowadzano po średnio 593 Euro/t (-3% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 75% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 564 Euro/t (-1% r/r), czyli po około 2,37 zł/kg, a z krajów unijnych po ~684 Euro/t (-15% r/r), czyli po około 2,87 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku oraz Francji i Niemiec.
Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 Euro/t), dwa kolejne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy. Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej. W pięciu kolejnych miesiącach sprowadzono jednak zaledwie 42,1 tys. ton wobec 141,3 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku. Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 13% do 345,2 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek. Trzeba jednak pamiętać, że wprowadzenie pozakwotowej produkcji na rynek UE na cele spożywcze może znacząco poprawić zaopatrzenie. Taka decyzja ma zapaść także i dla obecnego sezonu 2013/14.
W pierwszych 11 miesiącach 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 2% do 283 tys. ton i o 12% do 178,2 mln Euro.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę