Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Plan reformy KRUS

11 kwietnia 2008
Za dwa miesiące Ministerstwo Rolnictwa ma przedstawić projekt pierwszego etapu zmian w systemie ubezpieczeń rolniczych. Propozycje są jednak mało rewolucyjne. Na razie nic nie się mówi o tym czy składki będą zróżnicowane i od czego miałaby zależeć ich wysokość. Wiadomo jednak, że ministerstwo ma pomysł by na nowo uporządkować sprawy związane z dwuzawodowcami, czyli tymi rolnikami, którzy poza obok pracy na roli prowadzą działalność gospodarczą. Prawdopodobnie będą musieli księgować swoje dochody.

Zgodę na ubezpieczenie w KRUS dostaną tylko ci, którzy ponad 50% dochodów uzyskują z rolnictwa. Obecne kierownictwo resortu rolnictwa już trzykrotnie zmieniało zdanie co do tego: czy reformować KRUS? Jak w kalejdoskopie zmieniały się także pomysły na rozwiązania poszczególnych kwestii.

W programie porozmawiamy o tym, w jakim kierunku pójdzie planowana teraz reforma KRUS-u. Czy jest szansa by płacący (z różnych powodów) wyższe składki do KRUS, mogli w przyszłości otrzymywać wyższe emerytury? Jakie warunki trzeba będzie spełnić, by móc ubezpieczać się w KRUS?

Czy zapowiadany projekt reformy rzeczywiście powstanie do wakacji? I czy uda się wreszcie tak go opracować, by reszta społeczeństwa nie wypominała rolnikom, że państwo dopłaca do ich ubezpieczeń 10, a może nawet 15 mld złotych rocznie. A może trzeba skutecznie uświadomić mieszczuchom, że obecny system ubezpieczeń jest sprawiedliwy.

W studiu „Tygodnia” będą o tym rozmawiać:

Roman Kwaśnicki – prezes KRUS
Michał Szczerba – PO
Zbigniew Dolata – PiS
Tomasz Garbowski - LiD    
    
************************************

Kilka dni temu, w ściółce w jednej z ferm w pobliżu Starachowic wykryto groźne bakterie Salmonelli. Mimo to właściciel kurnika sprzedał do ubojni 15 tys. szt. kurczaków. Bez badań weterynaryjnych i protokołów dopuszczających drób do uboju. Nie było również stosownych dokumentów, które pozwalałyby na handel mięsem.

Po ujawnieniu tego faktu przez lekarza weterynarii rozpoczęły się poszukiwania mięsa w sklepach i magazynach. A to nie było proste. Właściciel kurnika „nie pamiętał” komu sprzedał swoje kurczaki. Sprawą zainteresowała się prokuratura, policja, inspekcja weterynaryjna i sanitarna. Po tygodniu sztab kryzysowy został rozwiązany ponieważ nie ujawniono przypadków zakażenia ludzi. Istnieje więc prawdopodobieństwo, że drób nie był zakażony. Jeśli jest to w ogóle możliwe, mimo że miał bezpośredni kontakt z zakażoną ściółką. W każdym razie kurczaki z feralnego kurnika – jeśli nie leżą gdzieś w domowych zamrażarkach – to dawno już poszły na rosół albo filety.

Zaskakuje jednak niefrasobliwość hodowcy, który wiedząc o potencjalnym zagrożeniu zdecydował się na handel kurczakami bez wymaganej zgody lekarzy weterynarii. Jak to możliwe, że ubojnia zdecydowała się je kupić, a po uboju sprzedawać do sklepu bez wymaganych procedur i protokołów? A co by było gdyby…?

Co roku jest wiele zachorowań na Salmonelle a także inne choroby odzwierzęce np. włośnicę. Powodem jest najczęściej ludzka głupota, niedbalstwo albo chęć zysku producentów, handlowców czy właścicieli punktów gastronomicznych. Ale często także służb kontrolujących. Wszystkich obowiązują szczegółowe procedury i wymogi, które trzeba spełnić by żywność mogła trafić na stół. Jednak z ich wyegzekwowaniem bywa różnie. A koszty ponosi społeczeństwo.

W programie porozmawiamy o tym na kogo spada odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności? Czy jest możliwe wprowadzenie takich sankcji za obrót żywnością bez wymaganych procedur i zezwoleń by nikomu nie opłacało się robić? Dlaczego ciągle dochodzi do takich przypadków? Kiedy w Polsce rozpocznie się zwalczanie Salmonellozy drobiu, za którą grozi nam unijne embargo na jaja?

Będziemy o tym rozmawiać z gośćmi:

Ewą Lech – Głównym Lekarzem Weterynarii
Andrzejem Wojtyrą – z Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Zapraszamy w najbliższą niedzielę, o 11.25 do TVP 1


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę