Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych w UE w lutym 2014 r. były przeciętnie o 0,1 proc. niższe niż rok wcześniej. Taka sytuacja miała miejsce po raz pierwszy od prawie czterech lat. Natomiast w Polsce produkty te kosztowały tyle samo co przed rokiem - nie wzrosły po raz pierwszy od prawie ośmiu lat.
Według danych Eurostatu przeciętne ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych w Polsce w lutym 2014 r. były takie same jak przed rokiem. Taka sytuacja ma miejsce po raz pierwszy od lipca 2006 r. Od tego czasu przeciętnie ceny rosły o 3,5% rocznie. Pokazuje to z jak wyjątkową sytuacją mamy do czynienia. Prawdopodobnie w kilku następnych miesiącach utrzymywać się będzie ujemna dynamika roczna cen tej grupy produktów.
Z drugiej strony, podobna sytuacja obserwowana jest w wielu pozostałych krajach unijnych.
Jak wynika ze wstępnych danych Eurostatu, unijny wskaźnik cen detalicznych w lutym 2014 r. osiągnął wysokość 0,8% r/r. Dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych była bardzo zbliżona do ogólnego poziomu inflacji i wyniosła 0,9% r/r.
Podwyżki cen żywności w UE były napędzane głównie przez nabiał oraz ryby i owoce morza.
Z kolei łagodząco na ogólny wskaźnik cen żywności wpływały niższe ceny owoców, napojów bezalkoholowych oraz pieczywa i produktów zbożowych. W stosunku do lutego 2013 r. były one minimalnie, bo o 0,1%, tańsze.
W przypadku pieczywa i produktów zbożowych odnotowany spadek cen w relacji rocznej, to pierwsza taka sytuacja w UE od prawie czterech lat.
Ostatnio niższe ceny w stosunku do tego samego miesiąca poprzedniego roku zanotowano w lipcu 2010 r. Od tego czasu ceny rosły przeciętnie rocznie o 2,5%.
W niektórych krajach spadki cen były znacznie głębsze niż przeciętnie w UE. Prym w tym zestawieniu wiedzie Rumunia, jednak tam spadek cen o 8,8% był w dużej mierze spowodowany obniżeniem we wrześniu 2013 r. stawki VAT na pieczywo z 24% do 9%. Spore spadki, co najmniej o 2%, notowane były również na Węgrzech, Cyprze, Grecji, Bułgarii i Irlandii. Z kolei największy wzrost cen artykułów zbożowych, o 2,9%, zanotowano w przypadku Luksemburga.
Obserwowany obecnie spadek cen artykułów spożywczych produkowanych na bazie zbóż wynika m.in. z dużych obniżek cen surowców oraz nienajlepszej sytuacji konsumentów w wielu krajach unijnych, co przekłada się na presję na ceny ze strony sieci handlowych. Jeśli chodzi o ceny surowców, to dla przykładu średnia cena pszenicy konsumpcyjnej w lutym 2014 r. była o 23 proc. niższa niż przed rokiem.
Jeśli chodzi o sytuację makroekonomiczną to według najnowszych szacunków Eurostatu, PKB krajów UE-28 wzrósł w 2013 r. jedynie o 0,1%, w tym krajów Strefy Euro spadł o 0,5%, a stopa bezrobocia w styczniu 2014 r. wyniosła 11,3% wobec 11,5% rok wcześniej.
9479429
1