Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pieczywo niewiele staniało

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych w UE w lutym 2014 r. były przeciętnie o 0,1 proc. niższe niż rok wcześniej. Taka sytuacja miała miejsce po raz pierwszy od prawie czterech lat. Natomiast w Polsce produkty te kosztowały tyle samo co przed rokiem - nie wzrosły po raz pierwszy od prawie ośmiu lat.
Według danych Eurostatu przeciętne ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych w Polsce w lutym 2014 r. były takie same jak przed rokiem. Taka sytuacja ma miejsce po raz pierwszy od lipca 2006 r. Od tego czasu przeciętnie ceny rosły o 3,5% rocznie. Pokazuje to z jak wyjątkową sytuacją mamy do czynienia. Prawdopodobnie w kilku następnych miesiącach utrzymywać się będzie ujemna dynamika roczna cen tej grupy produktów.
Z drugiej strony, podobna sytuacja obserwowana jest w wielu pozostałych krajach unijnych.
Jak wynika ze wstępnych danych Eurostatu, unijny wskaźnik cen detalicznych w lutym 2014 r. osiągnął wysokość 0,8% r/r. Dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych była bardzo zbliżona do ogólnego poziomu inflacji i wyniosła 0,9% r/r.
Podwyżki cen żywności w UE były napędzane głównie przez nabiał oraz ryby i owoce morza.
Z kolei łagodząco na ogólny wskaźnik cen żywności wpływały niższe ceny owoców, napojów bezalkoholowych oraz pieczywa i produktów zbożowych. W stosunku do lutego 2013 r. były one minimalnie, bo o 0,1%, tańsze.
W przypadku pieczywa i produktów zbożowych odnotowany spadek cen w relacji rocznej, to pierwsza taka sytuacja w UE od prawie czterech lat.
Ostatnio niższe ceny w stosunku do tego samego miesiąca poprzedniego roku zanotowano w lipcu 2010 r. Od tego czasu ceny rosły przeciętnie rocznie o 2,5%.
W niektórych krajach spadki cen były znacznie głębsze niż przeciętnie w UE. Prym w tym zestawieniu wiedzie Rumunia, jednak tam spadek cen o 8,8% był w dużej mierze spowodowany obniżeniem we wrześniu 2013 r. stawki VAT na pieczywo z 24% do 9%. Spore spadki, co najmniej o 2%, notowane były również na Węgrzech, Cyprze, Grecji, Bułgarii i Irlandii. Z kolei największy wzrost cen artykułów zbożowych, o 2,9%, zanotowano w przypadku Luksemburga.
Obserwowany obecnie spadek cen artykułów spożywczych produkowanych na bazie zbóż wynika m.in. z dużych obniżek cen surowców oraz nienajlepszej sytuacji konsumentów w wielu krajach unijnych, co przekłada się na presję na ceny ze strony sieci handlowych. Jeśli chodzi o ceny surowców, to dla przykładu średnia cena pszenicy konsumpcyjnej w lutym 2014 r. była o 23 proc. niższa niż przed rokiem.
Jeśli chodzi o sytuację makroekonomiczną to według najnowszych szacunków Eurostatu, PKB krajów UE-28 wzrósł w 2013 r. jedynie o 0,1%, w tym krajów Strefy Euro spadł o 0,5%, a stopa bezrobocia w styczniu 2014 r. wyniosła 11,3% wobec 11,5% rok wcześniej.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę