Nie tylko o produkcie turystycznym wsi kaszubskiej można było posłuchać w sobotę 11 maja w pensjonacie ,,U Stolema’’ w Ostrzycach, województwo pomorskie podczas odbywającego się tam właśnie XVII Kiermaszu Agroturystycznego połączonego z sejmikiem Agroturystycznym Kaszub.
Andrzej Hałasiewicz z Kancelarii Prezydenta RP mówił o współpracy i zaufaniu w turystyce wiejskiej, Marek Zagórski, prezes zarządu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej o rynku żywności Tradycyjnej w aspekcie turystyki wiejskiej , a profesor Piotr Palich, kierownik katedry KOUTH AM W Gdyni o tożsamości kulinarnej wsi jako elemencie produktu turystycznego. Z dużym zainteresowaniem słuchaczy spotkało się też wystąpienie Pawła Augustyna, właściciela gospodarstwa agroturystycznego z Małopolski i przewodniczącego TUW ZWC Galicja, który mówił na temat ubezpieczeń gospodarstw agroturystycznych i rolnych oraz pozyskiwania środków finansowych( unijnych dotacji ) na prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Uczestnicy konferencji oprócz dyskusji na temat promocji turystycznej i zachowania dziedzictwa kulturowego i kulinarnego wsi polskiej mieli okazje również skosztować potraw regionalnych czy wziąć udział w rejsie statkiem po jeziorze Ostrzyckim czy przejeździe po okolicy wozami drabiniastymi.
Organizowany już od wielu lat przez Samorząd Województwa Pomorskiego, Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Akademie Morska w Gdyni i Stowarzyszenie ,,Przyjazna Wieś Kaszubska’’ w Somoninie Kiermasz Agroturystyczny ma na celu integrację środowisk związanych z agroturystyką, szukanie rozwiązań na turystyczny rozwój wsi w oparciu o zachowanie tradycji kulinarnej Kaszub i wykorzystaniu rodzimych produktów żywnościowych.
Turystyka wiejska na przestrzeni ostatnich lat stała się ważnym elementem oferty aktywnego wypoczynku dla gości krajowych i zagranicznych. Rozwój turystyki wiejskiej stanowi nowy i bardzo istotny kierunek w przeobrażeniach społeczno-gospodarczych obszarów wiejskich. Pozwala na wykorzystanie zasobów lokalnych, uzyskanie dodatkowych dochodów przez mieszkańców wsi, rozwój przedsiębiorczości i ekonomiczne ożywienie terenów wiejskich.
Polska wieś nadal prezentuje i kultywuje tradycyjne cechy, jakie w związku ze specjalizacją i intensyfikacją produkcji zaginęły bezpowrotnie w krajach Europy zachodniej. Dla naszej agroturystyki stanowi to ogromny atut. Niewątpliwie na ową tradycyjność środowiska wiejskiego ma wpływ intensywność produkcji, mechanizacja i stosowane technologie. Zachowaniu tradycyjnych walorów gospodarowania sprzyja średnia wielkość polskich gospodarstw.
Warto również pamiętać, że dla wsi równie ważne jak rolnictwo jest rozwijanie innych rodzajów działalności, a w konsekwencji tworzenie nowych miejsc pracy w zawodach związanych z rolnictwem lub jego otoczeniem. Coraz więcej gospodarstw rolnych charakteryzuje przedsiębiorczość i chęć pozyskiwania nowych dochodów. Jednym z przykładów dobrze zorganizowanej przedsiębiorczości wiejskiej jest właśnie agroturystyka.
Urlop spędzony w gospodarstwie agroturystycznym to wspaniały aktywny wypoczynek w naturalnym środowisku. Turyści, którzy decydują się na pobyt na wsi w gospodarstwach agroturystycznych mają możliwość bliskiego kontaktu z przyroda, znajdą tak brakującą w mieście ciszę i spokój oraz zdrowe i czyste środowisko i miłą rodziną atmosferę. Wypoczynek na wsi stanowi też doskonałą okazję do zetknięcia się z lokalnym folklorem. Gospodarze oferujący wypoczynek w swoich zagrodach prześcigają się w pomysłach na urozmaicenie czasu swoim gościom oferując im miedzy innymi liczne przejazdy bryczkami i wozami, ogniska, pikniki oraz możliwość uczestniczenia w pracach gospodarskich oraz karmienia zwierząt. Nie zapominają też o żołądkach wczasowiczów oferując im regionalne potrawy.
Województwo pomorskie przez długie lata kojarzyło się turystom niemal wyłącznie z biernym wypoczynkiem, czyli z plażowaniem nad brzegiem Morza Bałtyckiego czy Zatoki Puckiej, inne regiony pozostawały w cieniu. Ich zasobność przyrodnicza i kulturowa zaczęła być dostrzegana i podziwiana przez turystów właśnie od rozwoju agroturystyki.
Wypoczynek w gospodarstwach agroturystycznych w województwie pomorskim dostosowany jest do potrzeb szerokiego grona odbiorców – dla rodzin z dziećmi, seniorów, wędkarzy, grzybiarzy, miłośników jazdy konnej i miłośników przyrody.
Region pomorski jest wymarzonym miejscem do planowania wypoczynku, niezależnie od pory roku. Uprawianiu turystyki sprzyja ukształtowanie powierzchni, wody powierzchniowe, lasy, świat roślin i zwierząt. W zasięgu ręki dostępne są zatem różne formy turystyki kwalifikowanej: piesza, rowerowa, narciarska, jeździecka, kajakowa itp. Turyści mogą zapoznać się z ukształtowaną przez wieki tradycją, zażyć tabaki, posłuchać gawędziarzy i rozsmakować się w potrawach regionalnej kuchni.
8899994
1