FAMMU/FAPA informuje, że w maju eksport mięsa jagnięcego z Nowej Zelandii obniżył się o 3 proc. do 30,2 tys. ton. Tym niemniej był on o 30 proc. większy w porównaniu z kwietniem br.
Eksport w maju br. był drugim pod względem wielkości miesięcznym handlem od maja 2011 roku. W okresie styczeń-maj br. Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 135,5 tys. ton jagnięciny, tj. o 4 proc. mniej niż przed rokiem.
Pomimo 27 proc. spadku eksportu do Unii, kraje wspólnoty były w maju br. największym odbiorcą mięsa jagnięcego z Nowej Zelandii (10,4 tys. ton). Nowy sezon produkcyjny w Europie oraz korzystniejsze ceny w porównaniu z jagnięciną przywożoną z krajów trzecich wpłynęły na zmniejszenie dostaw z Nowej Zelandii.
Więcej jagnięciny Nowa Zelandia wyeksportowała za to do Chin (o 44 proc. do 7,5 tys. ton) oraz do krajów Bliskiego Wschodu (o 15 proc. do 3,9 tys. ton).
W maju br. eksport mięsa baraniego z Nowej Zelandii (5,3 tys. ton) był na zbliżonym poziomie do zeszłorocznego. Wzrosły dostawy tego rodzaju mięsa do UE (1,6 tys. ton) oraz do Chin (1,1 tys. ton), obniżyły się zaś do krajów Bliskiego Wschodu (272 tony) oraz do Stanów Zjednoczonych (215 ton).