OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Nowa Zelandia: mniejszy eksport jagnięciny

6 września 2012
FAMMU/FAPA poinformowała, że w sezonie 2011/2012 Nowozelandczycy wyeksportowali blisko 253 tys. ton jagnięciny, tj. o 4 proc. mniej niż w sezonie 2011/2010, i najmniej od sezonu 1998/1999.
Eksport tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii maleje stale od sezonu 2007/2008, co jest wynikiem słabych produkcyjnie lat, wzrostu konkurencji ze strony rodzimego przemysłu mleczarskiego oraz zmienności kursu dolara nowozelandzkiego.

W omawianym okresie eksport do krajów Unii Europejskiej, tj. największego rynku zbytu dla Nowozelandczyków, obniżył się o 6 proc. do około 51 tys. ton. Dostawy do Francji spadły aż o 19 proc. do 14,1 tys. ton.

Duży wpływ na obniżenie handlu jagnięciną z tymi krajami miała recesja w Unii. Dla porównania eksport jagnięciny z Nowej Zelandii na inne rynki zbytu wzrastał. W sezonie 2011/2012 do Chin trafiło prawie 47 tys. ton nowozelandzkiej jagnięciny, tj. o 34 proc. więcej niż w poprzednim sezonie.

Tymczasem dostawy do krajów Bliskiego Wschodu zwiększyły się o 24 proc. do 28,5 tys. ton.



POWIĄZANE

Analitycy Oil World podnieśli prognozę światowej produkcji soi w latach 2024/25 ...

Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol została uhonorowana prestiżowym Brand Footprint ...

 Warsaw Enterprise Institute zainaugurował 27.05.2025 roku nową inicjatywę mając...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę