Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Normy unijne spełnia tylko 20 proc. przedsiębiorstw

27 stycznia 2004

W woj. warmińsko-mazurskim istnieje 177 zakładów przetwórstwa spożywczego, czyli drobiu, mięsa, mleka i ryb. Normy unijne spełnia niewiele ponad 20 proc. z nich. Te, które nie podniosą standardów, nie będą mogły eksportować swoich wyrobów.

Pod koniec stycznia inspektorzy unijni skontrolują zakłady przetwórcze w tym regionie. Już dziś rynki unijne są otwarte dla trzech zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego, trzech mięsa białego, pięciu ryb, dwóch mleczarni i dwóch chłodni. 16 zakładów zdeklarowało, że nie zamierza podejmować trudu dostosowywania się do unijnych standardów. Są to małe masarnie, które produkują na lokalny rynek i w najbliższym czasie nie będą się rozbudowywać.

Nie stracą szansy eksportowania do Unii zakłady, które nie zdążą dostosować się przed końcem kwietnia br. Powinny jednak wystąpić o okres przejściowy. Nowo powstające będą mogły zrobić to również po przystąpieniu do UE.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę