Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Niemiecka kiełbasa w rejestrze ChOG

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, 17 maja w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) zapisano nazwę niemieckiej kiełbasy "Eichsfelder Feldgieker/Eichsfelder Feldkieker" - informuje FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE.

Jest to półtwarda, surowa kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego o typowym, delikatnie kwaśnym smaku. Metoda produkcji tej kiełbasy polega na przetwarzaniu ciepłego mięsa - maksymalnie cztery godziny po uboju - co pozwala na uzyskanie wyjątkowej jakości produktu końcowego. Przy produkcji dodaje się typowe przyprawy (sól, pieprz, często kolendrę) i pakuje w osłonki kształcie pęcherza. Do wytworzenia kiełbasy z Eichsfelder wykorzystuje się wyłącznie najlepsze, twarde kawałki mięsa pochodzącego ze świń o wydłużonym okresie tuczenia i o masie tuszy ciepłej przynajmniej 130 kg.

W celu uzyskania tak wysokich mas tuszy wykorzystuje się krzyżówki rdzennych ras o dużej odporności na stres. Wszystkie etapy produkcji kiełbasy odbywają się na obszarze geograficznym Eichsfelder - czyli w regionie położonym w środkowej części Niemiec, obejmującym kilka krajów związkowych, o wielowiekowej tradycji wytwarzania. Obszar ten odróżnia się od pobliskich regionów rodzajem gleb oraz klimatem.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę