Biogaz_III Forum 2025

Niemiecka kiełbasa w rejestrze ChOG

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, 17 maja w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) zapisano nazwę niemieckiej kiełbasy "Eichsfelder Feldgieker/Eichsfelder Feldkieker" - informuje FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE.

Jest to półtwarda, surowa kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego o typowym, delikatnie kwaśnym smaku. Metoda produkcji tej kiełbasy polega na przetwarzaniu ciepłego mięsa - maksymalnie cztery godziny po uboju - co pozwala na uzyskanie wyjątkowej jakości produktu końcowego. Przy produkcji dodaje się typowe przyprawy (sól, pieprz, często kolendrę) i pakuje w osłonki kształcie pęcherza. Do wytworzenia kiełbasy z Eichsfelder wykorzystuje się wyłącznie najlepsze, twarde kawałki mięsa pochodzącego ze świń o wydłużonym okresie tuczenia i o masie tuszy ciepłej przynajmniej 130 kg.

W celu uzyskania tak wysokich mas tuszy wykorzystuje się krzyżówki rdzennych ras o dużej odporności na stres. Wszystkie etapy produkcji kiełbasy odbywają się na obszarze geograficznym Eichsfelder - czyli w regionie położonym w środkowej części Niemiec, obejmującym kilka krajów związkowych, o wielowiekowej tradycji wytwarzania. Obszar ten odróżnia się od pobliskich regionów rodzajem gleb oraz klimatem.



POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę