Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nie będzie światowego deficytu żywności

5 września 2002

Zdaniem naukowców zniszczenia wielu hektarów pól uprawnych na całym świecie, podczas tegorocznych klęsk żywiołowych, nie wpłyną na zmniejszenie się światowych zasobów żywności.

W tym roku powodzie i susze zniszczyły dużą część plonów w Stanach Zjednoczonych, Australii, Kanadzie – krajach należących, wraz z Unią Europejską i Argentyną do piątki największych światowych eksporterów zboża. Również w kilku krajach wspólnoty woda zalała wiele upraw. Ich eksport z tego powodu będzie najmniejszy od 30-stu lat.

Według szacunków Międzynarodowej Rady Zbożowej, tegoroczne katastrofy naturalne w tych regionach spowodują, że coraz większą rolę na światowym rynku będą odgrywać kraje Europy Wschodniej i Indie – produkujący gorszej jakości, ale dużo tańsze ziarno. Już teraz przejmują one rynki, np. Północnej Afryki.

Zdaniem walczącej ze światowym głodem organizacji Oxfam, głównym problemem niedożywienia na świecie nie jest brak żywności w skali globalnej, ale jej niewłaściwa dystrybucja. Uważają oni, że światowy handel mógłby stać się potężnym narzędziem walki z ubóstwem i wesprzeć rozwój gospodarczy krajów biednych, ale jego potencjał jest nie jest wykorzystywany.

Główny problem – jej zdaniem – polega na tym, że rządzące światowym handlem mechanizmy zostały tak stworzone, aby chronić interesy bogatych.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę