Gazeta Wyborcza podała, że w każdej sekundzie na świecie ludzie wypijają ponad 26 tys. filiżanek kawy. Jednak uczeni wciąż mało wiedzą o tym, dlaczego i w jaki sposób rośliny wytwarzają zawartą w nich kofeinę.
Odczytanie pełnego genomu kawy może być dla tej rośliny ostatnią deską ratunku. Zajrzenie w kawowe geny nie tylko wyjaśni zagadkę pochodzenia zawartej w niej kofeiny, ale przede wszystkim ma doprowadzić do wyhodowania odporniejszych na zmiany klimatu, smaczniejszych i zdrowszych odmian.
W ostatnim wydaniu tygodnika "Science" międzynarodowy zespół uczonych opublikował wyniki badań DNA kawy należącej do gatunku robusta (Coffea canephora ). Naukowcy znaleźli w nim 23 nowe geny charakterystyczne tylko dla tej rośliny.
Uczonych najbardziej fascynuje kofeina, alkaloid purynowy odkryty przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego w 1819 roku. Kofeina daje nam "kopa", pobudza, ratuje przez zaśnięciem, a nawet pomaga zapamiętywać materiał, którego się uczymy. Kofeina też uzależnia, a w dużych dawkach może być niebezpieczna, np. dla układu krążenia.