biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Naukowcy chcą odczytać DNA kawy

3 grudnia 2015
Gazeta Wyborcza podała, że w każdej sekundzie na świecie ludzie wypijają ponad 26 tys. filiżanek kawy. Jednak uczeni wciąż mało wiedzą o tym, dlaczego i w jaki sposób rośliny wytwarzają zawartą w nich kofeinę.
Odczytanie pełnego genomu kawy może być dla tej rośliny ostatnią deską ratunku. Zajrzenie w kawowe geny nie tylko wyjaśni zagadkę pochodzenia zawartej w niej kofeiny, ale przede wszystkim ma doprowadzić do wyhodowania odporniejszych na zmiany klimatu, smaczniejszych i zdrowszych odmian.
W ostatnim wydaniu tygodnika "Science" międzynarodowy zespół uczonych opublikował wyniki badań DNA kawy należącej do gatunku robusta (Coffea canephora ). Naukowcy znaleźli w nim 23 nowe geny charakterystyczne tylko dla tej rośliny.
Uczonych najbardziej fascynuje kofeina, alkaloid purynowy odkryty przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego w 1819 roku. Kofeina daje nam "kopa", pobudza, ratuje przez zaśnięciem, a nawet pomaga zapamiętywać materiał, którego się uczymy. Kofeina też uzależnia, a w dużych dawkach może być niebezpieczna, np. dla układu krążenia.



POWIĄZANE

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...

Rozpoczynając realizację przedsięwzięcia mogącego oddziaływać na środowisko, inw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę