Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najwięcej na świecie zbiera się arbuzów

5 stycznia 2016
Ponad 100 mln ton arbuzów zbiera się rocznie na świecie. To owoc numer jeden, jeśli chodzi o zbiory. Największym producentem wszystkich owoców na świecie jest Azja. Z Polski pochodzi jedynie 0,3 proc. globalnej produkcji.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2009 roku globalna produkcja owoców świeżych wyniosła 688,35 mln ton wobec 678,35 mln ton w roku 2008.
W 2009 roku zebrano ponad 100 mln ton arbuzów, czyli ok. 14,6 proc. wszystkich owoców. Rok wcześniej było to ponad 98 mln ton. W 2009 roku na drugim miejscu znalazły się banany, których zerwano w sumie ponad 95 mln ton, czyli 13,8 proc. Na trzecim miejscu były jabłka (około 72 mln ton, 10,4 proc. zbiorów). Na kolejnych pozycjach znalazły się: pomarańcze, winogrona, owoce mango i guawy, mandarynki, gruszki, ananasy i brzoskwinie wraz z nektarynkami.
Zbiory wszystkich owoców cytrusowych w 2009 roku sięgnęły w sumie 116,6 mln ton.
Jak informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA/FAMMU), największym producentem arbuzów od wielu lat jest Azja; w sumie zbiera się tam ok. 300 mln ton wszystkich owoców (dane za 2009 r.). Kolejne miejsce zajmuje Ameryka Południowa (ok. 76,6 mln ton), Afryka (75,9 mln ton) i Europa (niewiele ponad 71,4 mln ton). Z Ameryki Północnej i Centralnej pochodzi niecałe 55 mln ton.
Czołowym światowym producentem świeżych owoców są od wielu lat Chiny, skąd pochodzi ok. 17 proc. wszystkich zbiorów. W 2009 roku było to ok. 114 mln ton wobec 109 mln t. w 2008 r. Znaczącymi producentami są również: Indie (ok. 68,3 mln ton - 9,9 proc. udział w światowej produkcji), Brazylia (ok. 37,7 mln ton - 5,5 proc.), USA - (27 mln ton - 4,0 proc.) oraz Włochy - (18 mln ton - 2,6 proc.)
Polska na światowym rynku owoców odgrywa niewielką rolę. W analizowanym 2009 r. w naszym kraju zebrano 3,7 mln ton owoców, czyli ok. 0,3 proc. globalnej produkcji.
Według wstępnych danych AMI, niemieckiej firmy zajmującej się badaniami i analizą rynków rolnych, łączne zbiory owoców w 2010 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej szacuje się na około 33,5 mln ton, czyli o 10 proc. mniej niż rok wcześniej. Z tego kraje "15" produkują ok. 29 mln ton, a resztę - "nowe" kraje unijne. Niższe zbiory to wynik strat spowodowanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi, które dotknęły też producentów w naszym kraju.
Wstępne prognozy dotyczące 2011 roku zakładają wyższą produkcję wszystkich owoców w 27 krajach członkowskich. Szacuje się, że zbiory wyniosą 36,5 mln ton owoców, czyli o 10 proc. więcej niż 2010 roku; z tego 31 mln ton ma pochodzić od krajów "15".



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę