Ponad 100 mln ton arbuzów zbiera się rocznie na świecie. To owoc numer jeden, jeśli chodzi o zbiory. Największym producentem wszystkich owoców na świecie jest Azja. Z Polski pochodzi jedynie 0,3 proc. globalnej produkcji.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2009 roku globalna produkcja owoców świeżych wyniosła 688,35 mln ton wobec 678,35 mln ton w roku 2008.
W 2009 roku zebrano ponad 100 mln ton arbuzów, czyli ok. 14,6 proc. wszystkich owoców. Rok wcześniej było to ponad 98 mln ton. W 2009 roku na drugim miejscu znalazły się banany, których zerwano w sumie ponad 95 mln ton, czyli 13,8 proc. Na trzecim miejscu były jabłka (około 72 mln ton, 10,4 proc. zbiorów). Na kolejnych pozycjach znalazły się: pomarańcze, winogrona, owoce mango i guawy, mandarynki, gruszki, ananasy i brzoskwinie wraz z nektarynkami.
Zbiory wszystkich owoców cytrusowych w 2009 roku sięgnęły w sumie 116,6 mln ton.
Jak informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA/FAMMU), największym producentem arbuzów od wielu lat jest Azja; w sumie zbiera się tam ok. 300 mln ton wszystkich owoców (dane za 2009 r.). Kolejne miejsce zajmuje Ameryka Południowa (ok. 76,6 mln ton), Afryka (75,9 mln ton) i Europa (niewiele ponad 71,4 mln ton). Z Ameryki Północnej i Centralnej pochodzi niecałe 55 mln ton.
Czołowym światowym producentem świeżych owoców są od wielu lat Chiny, skąd pochodzi ok. 17 proc. wszystkich zbiorów. W 2009 roku było to ok. 114 mln ton wobec 109 mln t. w 2008 r. Znaczącymi producentami są również: Indie (ok. 68,3 mln ton - 9,9 proc. udział w światowej produkcji), Brazylia (ok. 37,7 mln ton - 5,5 proc.), USA - (27 mln ton - 4,0 proc.) oraz Włochy - (18 mln ton - 2,6 proc.)
Polska na światowym rynku owoców odgrywa niewielką rolę. W analizowanym 2009 r. w naszym kraju zebrano 3,7 mln ton owoców, czyli ok. 0,3 proc. globalnej produkcji.
Według wstępnych danych AMI, niemieckiej firmy zajmującej się badaniami i analizą rynków rolnych, łączne zbiory owoców w 2010 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej szacuje się na około 33,5 mln ton, czyli o 10 proc. mniej niż rok wcześniej. Z tego kraje "15" produkują ok. 29 mln ton, a resztę - "nowe" kraje unijne. Niższe zbiory to wynik strat spowodowanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi, które dotknęły też producentów w naszym kraju.
Wstępne prognozy dotyczące 2011 roku zakładają wyższą produkcję wszystkich owoców w 27 krajach członkowskich. Szacuje się, że zbiory wyniosą 36,5 mln ton owoców, czyli o 10 proc. więcej niż 2010 roku; z tego 31 mln ton ma pochodzić od krajów "15".
9085864
1