Ponad 700 ton karpia odłowiły w tym roku dwa największe na Opolszczyźnie gospodarstwa rybackie: w Krogulnej i Niemodlinie. Najintensywniejsza sprzedaż przedświąteczna już się w nich zaczęła. Karp z Opolszczyzny trafia także m.in. na Śląsk.
Dyrektor Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Krogulnej Janusz Preuhs podał PAP, że w tym roku w kierowanej przez niego jednostce, mającej ok. 600 hektarów lustra wody w 55 zbiornikach, odłowiono ok. 350 ton karpia. "Właśnie wchodzimy w czas najintensywniejszej w roku sprzedaży tej ryby. Można powiedzieć, że od wtorku zaczął się wzmożony, świąteczny ruch" - powiedział Preuhs.
Zaznaczył, że rynek, na który trafiają ryby z Krogulnej, jest bardzo zróżnicowany - od małych i średnich sklepów, po duże markety spożywcze, do których trafia ok. 70 proc. produkcji z gospodarstwa. Karpie z Krogulnej trafiają zarówno na Opolszczyznę (ok. połowa rocznej produkcji), jak też do woj. śląskiego i dolnośląskiego.
Preuhs dodał, że część ryb sprzedawana jest także dla indywidualnych klientów w punkcie działającym w gospodarstwie. Cena kilograma ryby wynosi w nim 10 zł. "W ostatnich dwóch latach w naszym gospodarstwie odbyły się organizowane przez Lokalną Grupę Rybacką Opolszczyzna dwa święta karpia. Pozytywnie oceniamy promocyjny wymiar tego przedsięwzięcia; widzimy, że jest większe zainteresowanie nami i naszą produkcją" - dodał szef gospodarstwa w Krogulnej.
Przyznał jednocześnie, że ok. 95 proc. ogólnej produkcji karpia z kierowanej przez niego jednostki wciąż sprzedawana jest właśnie w grudniu.
Należące do Lasów Państwowych Gospodarstwo Rybackie Niemodlin prowadzi działalność na obszarze ponad 960 ha położonych na terenie Nadleśnictw Opole, Tułowice oraz Rudy Raciborskie. Jego dyrektor Marek Adamus poinformował, że w tym roku z niemodlińskich stawów odłowiono ok. 360-380 ton tej ryby przeznaczonych do sprzedaży.
Karp z Niemodlina trafia obecnie zarówno na stoły w woj. opolskim, śląskim i dolnośląskim, ale też na północ Polski, np. na Pomorze. Gospodarstwo ok. 70 proc. swojej produkcji sprzedaje do dużych sklepów. 90 proc. ogółu produkcji jednostki także sprzedawana jest w grudniu.
Niemodlińskie gospodarstwo rybackie prowadzi także detaliczną sprzedaż karpia - tak jak w Krogulnej, w cenie 10 zł za kilogram. "Był czas, że sprzedawaliśmy karpia po 13 złotych za kilogram - jeszcze np. dwa lata temu. Ale taki jest rynek, trzeba było podporządkować się jego prawom i obniżyć ceny" - dodał Adamus.
Zaznaczył, że w tym roku produkowany przez jednostką w Niemodlinie karp trafia w gusta klientów, którzy preferują rybę ważącą ok. 1,5 kg.
Z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wynika, że w ub. roku polscy rybacy wyprodukowali 18,8 tys. ton karpia, o ok. tysiąc ton więcej niż w 2012 r. Produkcja karpia wzrosła też w woj. opolskim. W ub. roku ze stawów w regionie wyłowiono ponad 1,8 tys. ton karpia.
Opolszczyzna jest czwartym producentem tej ryby w Polsce. Opolskie gospodarstwa rybackie mają też najlepszą wydajność produkcji karpia. Według informacji z olsztyńskiego Instytutu Rybactwa Śródlądowego opolskie to jedyny region w kraju, gdzie produkcja ta przekracza 600 kg ryby z hektara. Drugim w rankingu wydajności jest woj. podlaskie, gdzie z hektara stawu wyławia się ponad 470 kg.
Pierwszym producentem karpia w Polsce jest woj. lubelskie, gdzie w 2013 r. wyprodukowano ponad 2,3 tys. ton tej ryby; drugim woj. wielkopolskie, gdzie w ub. roku ze stawów wyłowiono niespełna 2,2 tys. ton; a trzecim - śląskie z produkcją ponad 1,9 tys. ton karpia.
7510017
1