A_BIO_AGRO_950

Na giełdach drożeje cukier

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, połowa maja przyniosła dynamiczne podwyżki notowań cukru na giełdach. Przez ostatni tydzień cukry biały i surowy podrożały o prawie 6 proc., wynosząc odpowiednio 494,4 USD/t i 402,3 USD/t.
W relacji miesięcznej cukier biały był droższy o 5 proc., a surowy o 8 proc., w skali roku podwyżki wyniosły zaś odpowiednio 4 i 7%. Powodem były prognozy spadku zbiorów trzciny cukrowej i produkcji cukru w Brazylii.
Więcej trzciny ma trafiać do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni, a udział surowca do produkcji paliwa może być jeszcze wyższy, jeśli zostanie podwyższony o 2,5 pp. obowiązkowy próg blendingu bioetanolu w Brazylii do 27,5 proc.



POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę