Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniej cukru w 2005 roku

2 listopada 2005
W tym roku na rynku będzie mniej cukru. To nie tylko efekt suszy, która spowodowała straty na plantacjach buraków cukrowych, ale przede wszystkim decyzji Komisji Europejskiej. Bruksela na prośbę branży cukrowniczej ograniczyła produkcję cukru w Unii o prawie 2 miliony ton.

Od dawna nie było takiej sytuacji na rynku cukru Unii Europejskiej jak w tym roku. Nadprodukcja była tak duża, że po raz pierwszy od ponad 20 lat Bruksela musiała interweniować. W samej tylko Polsce z rynku zdjęto około 100 tysięcy ton cukru. Ale zdaniem producentów takie działania to za mało, gdyż rynek jest wciąż rozchwiany. Stąd pomysł, aby dokonać tzw. deklasyfikacji kwot cukru.

Deklasyfikacja kwot cukru to nic innego jak administracyjne ograniczenie możliwości jego produkcji. Początkowo branża chciała, aby Komisja Europejska obniżyła kwoty o 2,5 miliona ton, ostatecznie stanęło na milionie ośmiuset tysiącach. W największym stopniu dotknie to producentów cukru w Europie Zachodniej. Nasze fabryki będą musiały ograniczyć produkcję zaledwie o 90 tysięcy ton, ale dla polskich rolników oznacza to, że cukrownie kupią od nich mniej buraków.

Z szacunków wynika, że w tym roku Polska wyprodukuje około miliona 800 tysięcy ton cukru. W poprzedniej kampanii było go 2 miliony ton. Tak duży spadek to efekt suszy, która obniżyła plony buraków cukrowych. Cukru będzie mniej, więc jego ceny w sklepach mogą podskoczyć.


POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę