FAMMU/FAPA podała, że spadające ceny przetworów mlecznych oraz ograniczony popyt na artykuły mleczarskie w skali światowej, praktycznie w całym 2014 roku, przyczyniły się do zniżkowej tendencji przeciętnych cen skupu mleka oferowanych przez największe unijne firmy mleczarskie.
Zmniejszone zamówienia z Chin (głównie na mleko w proszku) oraz wprowadzone przez Rosję embargo przełożyły się na spadki światowych cen przetworów mlecznych, co znalazło swoje odzwierciedlenie również w zniżkach cen skupu mleka.
Na podstawie wyników analizy cen zgłoszonych przez 17 największych mleczarskich przedsiębiorstw unijnych, obliczono, że średnia cena skupu mleka w UE wynosiła w dziewiątym miesiącu bieżącego roku 34,47 EUR/100 kg. Wrześniowe ceny skupu utrzymywały się na poziomie o 5,5% niższym niż w analogicznym okresie 2013 roku i były o 2,7% niższe niż w sierpniu 2014 r. W dziewiątym miesiącu 2014 roku odnotowano znacznie mniej dynamiczną, niespełna 0,4% zniżkę (w skali miesięcznej) stawki płaconej rolnikom za mleko przez Fonterrę w Nowej Zelandii i osiągając poziom 26,86 EUR/100 kg była ona o 10,61 EUR/100 kg niższa od przeciętnej ceny skupu oferowanej przez przedsiębiorstwa z UE.
Natomiast mniej niż średnio w UE za mleko otrzymywali producenci z Polski, gdzie ceny skupu osiągając pułap 29,74 EUR/100 kg, odnotowały 1,5% zniżkę w skali miesięcznej (-2,7% w ujęciu PLN do 123,07 PLN). Były one o 8,9% niższe niż w analogicznym okresie 2013 r. (o 11% niższe w ujęciu PLN).
Na rynku Unii Europejskiej we wrześniu bieżącego roku najdrożej za mleko płacili Czesi. Rolnicy sprzedający mleko do Emmi A. G. otrzymywali za surowiec 53,33 EUR/100 kg (o 1,2% mniej niż przed miesiącem). Na drugim miejscu pod tym względem znalazła się fińska mleczarnia Hämeenlinnan Osuusmeijeri, gdzie za 100 kg surowca płacono 46,34 EUR. Wysokie ceny tradycyjnie utrzymywały się także w włoskim Granarolo (43,87 EUR/100 kg). Autorem największej zniżki ceny skupu spośród obserwowanych przedsiębiorstw jest holenderski DOC Cheese.
Zaobserwowano tam 9,4% spadek ceny skupu w ciągu miesiąca z 35,38 EUR/100 kg w sierpniu do 32,05 EUR/100 kg we wrześniu. Nieco mniej dynamiczne spadki w skali miesięcznej odnotowano irlandzkich mleczarniach - Kerry i Glanbia (odpowiednio 8,3% do 32,02 EUR/100 kg i -7,5% do 30,5 EUR/100 kg). Spośród wszystkich unijnych przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego objętych badaniem dwie mleczarnie nieznacznie podniosły we wrześniu ceny skupu mleka: brytyjski Dairy Cres (+1,8% do 41,95 EUR/100 kg) i francuski Lactalis (+0,1% do 38,48 EUR/100 kg).
Natomiast niemiecki Muller, francuski Danone i Sodiaal, a także wspomniane już włoskie Granarolo i fińska Hämeenlinnan Osuusmeijeri pozostawiły we wrześniu ceny skupu na identycznym poziomie jak przed miesiącem. Tylko w sześciu spośród 17 największych mleczarni ceny skupu mleka były we wrześniu na poziomie wyższym niż w analogicznym okresie 2013 roku. - Granarolo, Hämeenlinnan Osuusmeijeri, francuski Bongrain CLE, Lactalis i Sodiaal oraz brytyjski Dairy Crest. W tej perspektywie ceny najbardziej obniżyła irlandzka Glanbia (-21,8% do 30,5 EUR/100 kg). Dynamiczne spadki w skali roku odnotował również belgijski Belgomilk (-18,4% do 32,68 EUR/100 kg) oraz irlandzka Kerry (-17,6%) i holenderski DOC Cheese (-17,1%).
Wrzesień 2014 roku to także dynamiczny wzrost cen skupu mleka w USA. Po 5% zwyżce cen w sierpniu do poziomu 41,54 EUR/100 kg, dziewiąty miesiąc 2014 roku przyniósł nasilenie tej dynamiki i 14,4% zwyżkę. Amerykańscy rolnicy za 100 kg mleka uzyskiwali we wrześniu średnio w przeliczeniu 47,53 EUR/100 kg, tym samym przeciętna cena skupu oferowana przez przedsiębiorstwa mleczarskie ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej była o 26,8% wyższa niż średnia cena skupu w unijnych przetwórniach.
7494330
1