FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2012/2013 eksport wołowiny z Australii osiągnął poziom 1 mln 14 tys. ton, tj. był o 7 proc. większy niż w poprzednim sezonie. Wzrost handlu osiągnięto dzięki zwiększonym wysyłkom wołowiny przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód oraz do Korei Południowej.
W sezonie 2012/2013 Japonia pozostała największym odbiorcą mięsa wołowego z Australii. Dostawy w tym kierunku obniżyły się jednak o 8 proc. do 298,8 tys. ton. Dla porównania handel z Koreą Południową zwiększył się o 12 proc. do 137,7 tys. ton. W sezonie 2012/2013 sprzedaż australijskiej wołowiny do Stanów Zjednoczonych wzrosła tylko o 1 proc. do 206,6 tys. ton. Wzrosły za to wysyłki australijskiego mięsa do Chin z poziomu zaledwie 7,7 tys. ton w sezonie 2011/2012 do 92,3 tys. ton w minionym sezonie.
Zwiększył się także wywóz australijskiej wołowiny do krajów Bliskiego Wschodu, o 51 proc. do blisko 48 tys. ton. Więcej australijskiej wołowiny trafiło także na Filipiny (o 54 proc. do 29,7 tys. ton), do Malezji (o 11 proc. do 16,6 tys. ton), krajów Unii Europejskiej (o 31 proc. do 17,5 tys. ton) oraz do Kanady (o 37 proc. do 16,6 tys. ton).
Wzrost eksportu do poprzednio małych rynków zbytu, takich jak Chiny oraz kraje Bliskiego Wschodu, przyczynił się do spadku wywozu australijskiej wołowiny do dużych rynków zbytu, tzw. wielkiej trójki Japonii, USA i Korei Południowej. W sezonie 2012/2013 Australia wyeksportowała do krajów spoza wielkiej trójki 370,8 tys. ton wołowiny (36,6 proc. całego eksportu). W poprzedniej dekadzie eksport w tym kierunku wynosił średnio 174 tys. ton (19 proc. całego handlu).