Zdaniem Banku Gospodarki Żywnościowej, październik był kolejnym miesiącem, w którym skup mleka w Polsce przekroczył ubiegłoroczny poziom. Według danych GUS, w tym okresie dostawy surowca do mleczarni wyniosły 767 mln litrów, tj. o ponad 2 proc. więcej w relacji rocznej. Ogółem w styczniu-październiku br. skup mleka ukształtował się na poziomie 8075 mln l, czyli o 7 proc. wyższym niż w analogicznym czasie przed rokiem.
Powyższe oznacza, że aby uniknąć przekroczenia kwoty mlecznej w sezonie 2012/2013, w kolejnych miesiącach (listopad-marzec) dynamika rocznego wzrostu skupu musiałaby istotnie wyhamować i sięgać maksymalnie 1 proc. (wobec 10 proc. notowanych jeszcze w I półroczu br.). Nie jest to zupełnie nieprawdopodobne, przede wszystkim ze względu na tzw. efekt skali, czyli bardzo wysoką towarową produkcję mleka w IV kwartale 2011 r. i I kwartale br.
Jednocześnie warto zwrócić uwagę na ewentualną możliwość wykorzystania krajowej rezerwy kwoty. Według informacji podanej przez ARR, 21 listopada 2012 r. opublikowane zostało Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 listopada 2012 r. w sprawie wysokości krajowej rezerwy w roku kwotowym 2012/2013. W myśl powyższego aktu prawnego w roku kwotowym 2012/2013 krajowa rezerwa kwoty krajowej wyniosła 331 646 387 kg, w tym: krajowa rezerwa dla dostawców hurtowych stanowi 259 852 060 kg oraz krajowa rezerwa dla dostawców bezpośrednich - 71 794 327 kilogramów.
Wysoki skup mleka przełożył się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-październik br. w zakładach mleczarskich mniej niż przed rokiem wytworzono jedynie jogurtów - o ponad 3 proc. (łącznie 400,3 mln l).
W największym stopniu zwiększono produkcję serów dojrzewających - o ponad 14 proc. do 257 tys. ton. Jest zatem bardzo prawdopodobne, że w tym roku po raz pierwszy produkcja serów dojrzewających przekroczy 300 tys. t (w 2011 r. wyniosła 284,7 tys. t). Zmniejszy się też dystans dzielący ten produkt od sera świeżego, którego w pierwszych dziesięciu miesiącach br. wytworzono o "`zaledwie"' 3 proc. więcej, niż przed rokiem (315 tys. t).
W I półroczu dość dynamicznie przyrastała produkcja mleka w proszku. W ostatnich miesiącach obserwuje się jednak hamowanie tego trendu. W październiku br. zakłady mleczarskie wyprodukowały już o 9 proc. mniej tego produktu, niż rok wcześniej. Niemniej, w okresie styczeń-październik łączna produkcja ukształtowała się na poziomie 130 tys. t, tj. o ponad 5 proc. wyższym w relacji rocznej.
W odniesieniu do masła sytuacja jest już znacznie bardziej stabilna. W pierwszych dziesięciu miesiącach br. jego produkcję zwiększono o około 3 proc. do 145 tys. ton. W tym samym czasie mleczarnie wytworzyły o prawie 6 proc. więcej śmietany (189,6 mln l) i o prawie 2 proc. więcej mleka płynnego (2211,4 mln litrów).
8999004
1