Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Liliputas w rejestrze CHOG

16 marca 2015
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 25 lutego 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/283 z dnia 24 lutego br. wpisujące do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChNP) nazwę „Liliputas".

Jest to to domowej roboty tłusty (50 % w suchej masie), półtwardy ser o walcowatym kształcie i zaokrąglonych krawędziach. Jego wysokość wynosi 7,5-13 cm, średnica 7-8,5 cm, waży 0,4-0,7 kg. Ser charakteryzuje się gładką skórką bez grubej warstwy pod spodem, od zewnątrz pokryta warstwą parafiny/polimeru. Posiada świeży smak i?aromat charakterystyczny dla sfermentowanego sera. Może on być dość ostry i słonawy.

Ser wytwarzany jest z pasteryzowanego, znormalizowanego mleka krowiego poprzez koagulację mleka i późniejsze przetworzenie otrzymanego koagulatu poprzez owinięcie masy serowej w bawełnianą serwetkę i umieszczenie jej w tradycyjnych cylindrycznych formach. Ser dojrzewa co najmniej przez miesiąc, wystawiony na działanie mikroflory wewnętrznej i powierzchniowej, a dokładnie mikropleśni Penicillium pallidum Smith, która w naturalny sposób rośnie w piwnicach, w których dojrzewa na zdefiniowanym obszarze geograficznym. Nazwa sera, „Liliputas", związana jest z jego wielkością oraz faktem, że jego właściwości organoleptyczne kształtowane są przez dojrzewanie w niewielkich krążkach i obecność mikropleśni. Ser „Liliputas" produkowany jest w miejscowości Belvederis, niewielkiej litewskiej wiosce w gminie Jurbarkas, leżącej w parku regionalnym Panemune, na prawym brzegu rzeki Nemunas, 1 km na zachód od miejscowości Seredžius.

W świadomości publicznej miejscowość Belvederis, kolebka litewskiego serowarstwa, kojarzona jest bezpośrednio z niezrównanym serem „Liliputas", który wytwarzany jest według niezmienionej od 1958 r. receptury. Rejestracja nazwy „Liliputas" w unijnym rejestrze ChOG budziła wiele kontrowersji, sprzeciw wyraziła strona polska. Twierdzono m.in. że określenie „liliput" jest powszechnie używane w Polsce w odniesieniu do produktów charakteryzujących się małym rozmiarem i stosuje się go również do sera.

Sery pod nazwą „liliput" były zgodnie z prawem produkowane i wprowadzane do obrotu w Polsce od 1971 r. Ponadto polski ser „liliput" posiada cechy, wygląd i wielkość podobne do litewskiego sera „Liliputas". Sprzeciwiająca się strona sugerowała, że „liliput" i „Liliputas" to podobne produkty noszące nazwy rodzajowe. W związku z tym rejestracja nazwy „Liliputas" jako chronionego oznaczenia geograficznego może uniemożliwić polskim producentom wprowadzanie do obrotu sera „liliput" lub, stosowanie nazwy „liliput" w odniesieniu do sera. Jednak pomimo zarzutów przedstawionych przez sprzeciwiającą się stronę podjęto decyzję o rejestracji nazwy „Liliputas" jako chronione oznaczenie geograficzne.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę