"Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszym zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju" - powiedział Krzysztof Bobiński, wiceprezes Fundacji Unia & Polska.
Chodzi o projekt "Polskie danie dla Europy", który ma propagować wejście Polski do Unii Europejskiej. Organizatorzy postawili sobie za cel znalezienie i następnie wypromowanie potrawy – przyszłej wizytówki naszego kraju w Unii. Konkurs ma być okazją do pokazywania pomysłów i kreatywności Polaków, także w dziedzinie kuchni.
Znamy takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własnego, smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy organizowany przez nas konkurs – podkreślała Tessa Capponi-Borawska, przewodnicząca jury konkursu.
Projekt przybrał formę ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Przebiega pod hasłem "Smakosze do dzieła!". Przeznaczony jest dla amatorów. Warunkiem jaki muszą spełnić jest nowatorskość i oryginalność, oraz przygotowanie potrawy na bazie polskich składników ( z wyjątkiem przypraw ). Konkurs podzielony jest na trzy etapy: pierwszy, który zakończył się 15 lutego 2003 to wstępna selekcja zgłoszeń, drugi - trwający obecnie to finały regionalne, które wyłonią ośmiu finalistów oraz trzeci – finał ogólnopolski. Pomysłodawcy pokładają w w tym przedsięwięciu duże nadzieje. Wierzymy, że za kilka lat w Brukseli będzie można zjeść potrawę odkrytą w tym konkursie – mówi Marcin Zięba z agencji Feedback.
Pierwszy z ośmiu finałów regionalnych odbył się właśnie w Warszawie w Centrum Handlowym JANKI w Jankach koło Warszawy. Dzień 1 marca okazał się być szczęśliwym dla Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy. Przygotowane przez nią "Pierogi z pieca" przygotowywane z mąki pszennej i żytniej, drożdży z nadzieniem z kaszanki, wątróbki z drobiu i jabłek, okazały się bezkonkurencyjne. To właśnie one będą reprezentować Mazowsze w dalszych eliminacjach.
Spośród ponad 300 przesłanych przepisów z regionu Mazowsza w finale znalazło
się osiem dań. Oprócz zwycięskich pierogów wyróżniono jeszcze: "Karpia w sosie
musztardowym" autorstwa Beaty Boussard (II miejsce) i "Placek z dyni" wg
przepisu Pani Joanny Rostek (miejsce III-cie). Na pierwszych trzech laureatów
tego etapu czekały wspaniałe nagrody ufundowane przez sponsora konkursu firmę
Merloni Indesit Polska producenta sprzętu gospodarstwa domowego marek Indesit i
Ariston. Nagrody pocieszenia ufundowane przez sponsorów Konkursu
otrzymały:
Kasza z kiszonymi rogami - autor: Melania Kozyra
Kurczak w
sosie czekoladowym - autor: Elżbieta Komar
Makowiec mrożony - autor: Natalia
Bobryk-Deryło
Mazurska zupa rybna z miętusa - autor: Ernest
Bartnik
Miseczki z kaszą gryczaną - autor: Bogumiła Gajda
Na przygotowanie potraw zawodnicy mieli 2 godziny. Nad prawidłowym
przebiegiem konkursu czuwały: Tessa Capponi-Borawska - przewodnicząca, Marta
Gessler, Agnieszka Kręglicka i Joanna Nowicka. Licznie zgromadzoną widownię do
kibicowania zachęcała prowadząca całą imprezę, znana i lubiana aktorka,
miłośniczka kuchni polskiej Bożena Dykiel.
Realizacja projektu rozpoczęła się
16 września 2002. Finał planowany jest na 18 maja 2003 roku i będzie
zorganizowany w formie całodziennego festynu w plenerze. Wtedy to, już
międzynarodowe jury, wybierze troje zwycięzców. Jednemu z nich - laureatowi
nagrody głównej - przedstawiciele ambasad państw członkowskich Unii Europejskiej
w Polsce nadadzą tytuł Ambasadora Polskiej Kuchni.
Następne imprezy półfinałowe odbędą się w:
" CH King Cross Gdańsk -
Sobota, 15 marca 2003
" CH King Cross Bydgoszcz - Niedziela, 16 marca
2003
" CH King Cross Kraków - Sobota, 22 marca 2003
" CH Trzy Stawy
Katowice - Niedziela, 23 marca 2003
" CH King Cross Szczecin - Sobota, 29
marca 2003
" CH Korona Wrocław - Sobota, 5 kwietnia 2003
" CH King Cross
Łódź - Niedziela, 6 kwietnia 2003
Honorowy patronat :
Minister ds. europejskich
Danuta Hübner - Sekretarz Komitetu Integracji Europejskiej
Hanna
Gronkiewicz-Waltz - Wiceprezes Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju
Patronat objęły także :
Polska Organizacja
Turystyczna
Polska Rada Biznesu
Państwowa Agencja Inwestycji
Zagranicznych
Medialni opiekunowie przedsięwzięcia :
Program 2 TVP SA
Program III
Polskiego Radia SA
miesięczniki "Kuchnia" i "Elle"
Do jury zaproszono :
Tessę Capponi-Borawska (
przewodnicząca, dziennikarka "Elle" )
Martę Gessler
Agnieszkę
Kręglicką
Joannę Nowicką
Roberta Makłowicza
Sponsorzy :
Merloni Indesit Polska - producent
wysokiej klasy sprzętu AGD
Danone - producent najwyższej jakości produktów
mlecznych
Hortex - lider w przetwórstwie owocowo-warzywnym
Tefal -
najbardziej znany producent patelni na świecie
Gerlach - producent sztućców i
noży kuchennych
Kamis-Przyprawy - wiodący polski producent prawie 200
rodzajów przypraw oraz musztard smakowych
Organizatorzy :
Fundacja Unia &
Polska
Apsys Polska
Agencja Public Relations Feedback/Hill and Knowlton
Projekt realizowany przy współpracy z Urzędem Komitetu Integracji
Europejskiej.
Dodatkowych informacji udziela:
Feedback / Hill and
Knowlton, tel. (22), 853 20 51/52, 853 75 30/40, 853 90 00
fax (22) 847 45 54
Rafal Tarwacki, tel. kom. 0-603 664 217
e-mail: rafal.tarwacki@hillandknowlton.pl
Katarzyna
Lutkiewicz, tel. kom. 0-601 245 199
e-mail: kasia.lutkiewicz@hillandknowlton.pl
Więcej
informacji można także uzyskać na oficjalnej witrynie internetowej "Polskiego
dania dla Europy" pod adresem www.polskiedanie.pl.