Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kulinarna promocja Polski

4 marca 2003

"Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszym zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju" - powiedział Krzysztof Bobiński, wiceprezes Fundacji Unia & Polska.

Chodzi o projekt "Polskie danie dla Europy", który ma propagować wejście Polski do Unii Europejskiej. Organizatorzy postawili sobie za cel znalezienie i następnie wypromowanie potrawy – przyszłej wizytówki naszego kraju w Unii. Konkurs ma być okazją do pokazywania pomysłów i kreatywności Polaków, także w dziedzinie kuchni.

Znamy takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własnego, smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy organizowany przez nas konkurs – podkreślała Tessa Capponi-Borawska, przewodnicząca jury konkursu.

Projekt przybrał formę ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Przebiega pod hasłem "Smakosze do dzieła!". Przeznaczony jest dla amatorów. Warunkiem jaki muszą spełnić jest nowatorskość i oryginalność, oraz przygotowanie potrawy na bazie polskich składników ( z wyjątkiem przypraw ). Konkurs podzielony jest na trzy etapy: pierwszy, który zakończył się 15 lutego 2003 to wstępna selekcja zgłoszeń, drugi - trwający obecnie to finały regionalne, które wyłonią ośmiu finalistów oraz trzeci – finał ogólnopolski. Pomysłodawcy pokładają w w tym przedsięwięciu duże nadzieje. Wierzymy, że za kilka lat w Brukseli będzie można zjeść potrawę odkrytą w tym konkursie – mówi Marcin Zięba z agencji Feedback.

Pierwszy z ośmiu finałów regionalnych odbył się właśnie w Warszawie w Centrum Handlowym JANKI w Jankach koło Warszawy. Dzień 1 marca okazał się być szczęśliwym dla Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy. Przygotowane przez nią "Pierogi z pieca" przygotowywane z mąki pszennej i żytniej, drożdży z nadzieniem z kaszanki, wątróbki z drobiu i jabłek, okazały się bezkonkurencyjne. To właśnie one będą reprezentować Mazowsze w dalszych eliminacjach.

Spośród ponad 300 przesłanych przepisów z regionu Mazowsza w finale znalazło się osiem dań. Oprócz zwycięskich pierogów wyróżniono jeszcze: "Karpia w sosie musztardowym" autorstwa Beaty Boussard (II miejsce) i "Placek z dyni" wg przepisu Pani Joanny Rostek (miejsce III-cie). Na pierwszych trzech laureatów tego etapu czekały wspaniałe nagrody ufundowane przez sponsora konkursu firmę Merloni Indesit Polska producenta sprzętu gospodarstwa domowego marek Indesit i Ariston. Nagrody pocieszenia ufundowane przez sponsorów Konkursu otrzymały:
Kasza z kiszonymi rogami - autor: Melania Kozyra
Kurczak w sosie czekoladowym - autor: Elżbieta Komar
Makowiec mrożony - autor: Natalia Bobryk-Deryło
Mazurska zupa rybna z miętusa - autor: Ernest Bartnik
Miseczki z kaszą gryczaną - autor: Bogumiła Gajda

Na przygotowanie potraw zawodnicy mieli 2 godziny. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwały: Tessa Capponi-Borawska - przewodnicząca, Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka i Joanna Nowicka. Licznie zgromadzoną widownię do kibicowania zachęcała prowadząca całą imprezę, znana i lubiana aktorka, miłośniczka kuchni polskiej Bożena Dykiel.
Realizacja projektu rozpoczęła się 16 września 2002. Finał planowany jest na 18 maja 2003 roku i będzie zorganizowany w formie całodziennego festynu w plenerze. Wtedy to, już międzynarodowe jury, wybierze troje zwycięzców. Jednemu z nich - laureatowi nagrody głównej - przedstawiciele ambasad państw członkowskich Unii Europejskiej w Polsce nadadzą tytuł Ambasadora Polskiej Kuchni.

Następne imprezy półfinałowe odbędą się w:
" CH King Cross Gdańsk - Sobota, 15 marca 2003
" CH King Cross Bydgoszcz - Niedziela, 16 marca 2003
" CH King Cross Kraków - Sobota, 22 marca 2003
" CH Trzy Stawy Katowice - Niedziela, 23 marca 2003
" CH King Cross Szczecin - Sobota, 29 marca 2003
" CH Korona Wrocław - Sobota, 5 kwietnia 2003
" CH King Cross Łódź - Niedziela, 6 kwietnia 2003

Honorowy patronat :
Minister ds. europejskich Danuta Hübner - Sekretarz Komitetu Integracji Europejskiej
Hanna Gronkiewicz-Waltz - Wiceprezes Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju

Patronat objęły także :
Polska Organizacja Turystyczna
Polska Rada Biznesu
Państwowa Agencja Inwestycji Zagranicznych

Medialni opiekunowie przedsięwzięcia :
Program 2 TVP SA
Program III Polskiego Radia SA
miesięczniki "Kuchnia" i "Elle"

Do jury zaproszono :
Tessę Capponi-Borawska ( przewodnicząca, dziennikarka "Elle" )
Martę Gessler
Agnieszkę Kręglicką
Joannę Nowicką
Roberta Makłowicza

Sponsorzy :
Merloni Indesit Polska - producent wysokiej klasy sprzętu AGD
Danone - producent najwyższej jakości produktów mlecznych
Hortex - lider w przetwórstwie owocowo-warzywnym
Tefal - najbardziej znany producent patelni na świecie
Gerlach - producent sztućców i noży kuchennych
Kamis-Przyprawy - wiodący polski producent prawie 200 rodzajów przypraw oraz musztard smakowych

Organizatorzy :
Fundacja Unia & Polska
Apsys Polska
Agencja Public Relations Feedback/Hill and Knowlton
Projekt realizowany przy współpracy z Urzędem Komitetu Integracji Europejskiej.
Dodatkowych informacji udziela:
Feedback / Hill and Knowlton, tel. (22), 853 20 51/52, 853 75 30/40, 853 90 00
fax (22) 847 45 54
Rafal Tarwacki, tel. kom. 0-603 664 217
e-mail: rafal.tarwacki@hillandknowlton.pl
Katarzyna Lutkiewicz, tel. kom. 0-601 245 199
e-mail: kasia.lutkiewicz@hillandknowlton.pl
Więcej informacji można także uzyskać na oficjalnej witrynie internetowej "Polskiego dania dla Europy" pod adresem www.polskiedanie.pl.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę