Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Kukurydziane i lniane żniwa w skansenie w Ochli

3 grudnia 2015
Żniwa kukurydziane i obrzędy związane ze zbiorem lnu - te tradycje można poznać podczas niedzielnej imprezy plenerowej pn. "U progu jesieni" w Muzeum Etnograficznym w podzielonogórskiej Ochli.
"Impreza łączy dwie tradycje związane z naszym regionem. Pierwsza to żniwa kukurydziane po Bukowińsku, czyli barwne zwyczaje osadników z Bukowiny na terenie dzisiejszej Ukrainy i Rumunii przybyłych do naszego województwa po II wojnie światowej. Drugim istotnym elementem imprezy będzie len - przybliżone zostaną etapy związane ze zbiorem, obróbką i szerokim zastosowaniem tej rośliny" - powiedział PAP Damian Danak z muzeum w Ochli.
Kukurydza jest nierozerwalnie związana z życiem na bukowińskiej wsi. Przy panującym na terenie tej krainy łagodnym klimacie była ona jednym z podstawowych zbóż. Jej uprawa nie była skomplikowana, a plony wysokie. Tym samym kukurydza zapewniała dostatek pożywienia całym wsiom. Najpopularniejszą potrawą była mamałyga wykonywana z mąki kukurydzianej. Będzie można jej spróbować podczas festynu w Ochli.
Wizyta w skansenie jest też okazją do poznania sposobów tradycyjnej obróbki lnu. Z jego włókien wykonywano odzież, a nasiona były wykorzystywane do produkcji oleju, w celach leczniczych oraz do wzbogacania potraw. Ługi lniane dodawano do paszy dla zwierząt, by były zdrowsze.
Prezentacje tradycyjnych prac gospodarskich przy obróbce lnu zobrazują, w jaki sposób rosnąca na polach roślina przemieniała się we włókno, a z nich w przędzę i ubrania. Proces ten trwał kilka miesięcy, a jego zwieńczeniem było wykonanie nowej odzieży przed Świętami Wielkiej Nocy. Międlenie, cierlenie, czesanie, przędzenie - to tylko niektóre z czynności związane z przetwarzaniem lnu.
Tradycją jesiennej imprezy w Ochli stało się, że co roku zespół ludowy "Watra" z Brzeźnicy prezentuje "Łupaczkę z tańcem, czyli żniwa kukurydziane po bukowińsku". W programie artystycznym będzie też widowisko teatralne pt. "Jak to z lnem było".
Podczas imprezy, która potrwa od godz. 10 do 16, będzie można zwiedzić ekspozycje i posilić się na stoiskach małej gastronomii.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę