biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Karczmy

25 kwietnia 2008
Kiedyś były miejscem częstym spotkań społeczności wiejskiej. Dziś już zapomniane. Ostatnie lata świetności bezpowrotnie minęły z początkiem ubiegłego wieku. Nieliczne, znajdziemy już tylko w skansenach, a od niedawna w galerii Praskiej Giełdy Spożywczej. Karczmy powstawały szybko, niedbale i jak najmniejszym kosztem. Budowano je tuż przy drogach, bo to zapewniało dochodowość. Zazwyczaj drewniane, z charakterystycznie nisko sięgającym dachem. Kiedyś bardzo popularne, nie tylko wśród przypadkowych gości ale przede wszystkim ówczesnych mieszkańców wsi.

Roman Mirowski, Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, autor wystawy – „Oprócz podstawowej roli, czyli gastronomiczno - hotelarskiej wypełniały też role wymiany informacji, stanowiły też miejsce zebrań, narad, wyborów lokalnych samorządów, no i były też czasem miejscem również i sądów.”

Historia karczm w Polsce datowana jest od wczesnego średniowiecza. Dla zwiększenia ich dochodów wprowadzono tzw. przymus propinacyjny nakazujący chłopom kupowanie napojów alkoholowych w karczmach wyznaczonych przez właścicieli majątków. Ceny trunków były również narzucane przez dwory.


POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę