biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Japonia: Sześć osób zmarło, ponad 100 chorych po kapuście z E.coli

21 sierpnia 2012
Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zarażenia się bakterią - pałeczką okrężnicy (E.coli), która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej; ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia - powiadomiły w sobotę lokalne władze.
Władze prefektury Hokkaido poinformowały, że marynowaną pekińską kapustę produkowano w prefekturze i tu sprzedawano. O pierwszych zachorowaniach informowano około 10 dni temu.
Większość ofiar to ludzie w podeszłym wieku z domów opieki, lecz zmarła także 4-latka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę.
Marynowana kapusta pekińska to popularny w Japonii dodatek dań głównych, wcześniej nie odnotowano takich zarażeń.
Władze wszczęły dochodzenie. Nie wyklucza się, że powodem skażenia produktu chorobotwórczą bakterią mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań.
W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób.



POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę