Dzisiaj o godzinie 11.00 w Krajowej Izbie Gospodarki (ul. Trębacka 4, 00-074 Warszawa, p. 205) odbędzie się konferencja poświęcona restrukturyzacji przemysłu mięsnego w ramach programu SAPARD. Temat konferencji brzmi "Zasady i tryb udzielania pomocy na restrukturyzację przetwórstwa mięsa i poprawę marketingu artykułów pochodzenia zwierzęcego w ramach programu SAPARD.
Program spotkania
I. Ogólna informacja o programie SAPARD oraz aktualnym stanie przygotowań do jego rozpoczęcia.
II. Warunki uzyskania pomocy w ramach Działania 1.
III. Zasady szczególnie ważne dla wnioskodawcy.
IV. Prezentacja i omówienie wniosku o pomoc.
Sekwencje działań (unijnych i krajowych) koniecznych do uruchomienia Programu SAPARD
Działania objęte pomocą finansową Programu SAPARD w Polsce
Przybliżona łączna wartość środków publicznych rocznie - 815 mln zł
Kwoty dotyczą podziału środków za rok 2000 - kurs EUR1=3,5608 PLN z 2 stycznia 2002 roku.
Przewidywane dofinansowanie ze środków publicznych w ramach Rocznej Umowy Finansowej 2000
Podział środków z programu SAPARD w działaniu 1 z umowy za rok 2000
Dodatkowo zakładowi może zostać przyznana
dotacja na inwestycje dokonywane na rzecz grup producentów rolnych w wysokości 1,1 mln zł
Limit pomocy dla grup producentów mięsnych i ich związków nie może przekroczyć 1,1 mln zł
Kwota dotacji, o która ubiega się wnioskodawca nie może być mniejsza niż 125 tys. zł
Wielkość pomocy
Wnioskodawca deklaruje przypisanie inwestycji (z odpowiednim uzasadnieniem w biznes planie do JEDNEJ (!!!) z trzech kategorii:
A (dostosowanie do wymogów sanitarnych UE), refundacja SAPARD do 50% kosztów kwalifikowanych
B (zwiększenie wartości dodanej, poprawa technologii, wprowadzenie nowych technologii i innowacji, redukcja kosztów) refundacja SAPARD do 40% kosztów kwalifikowanych
C (ograniczenie negatywnego oddziaływania na środowisko), refundacja SAPARD do 30% kosztów kwalifikowanych
PRZYJĘCIE WNIOSKU O POMOC FINANSOWĄ – wnioskodawca
WERYFIKACJA FORMALNA
WERYFIKACJA KOMPLETNOŚCI – wnioskodawca
OCENA ZGODNOŚCI Z WYMAGANIAMI PROGRAMU – wnioskodawca
WIZYTACJA TERENOWA
OCENA EKONOMICZNA – wnioskodawca
OCENA KOŃCOWA
LISTA RANKINGOWA
ZAWARCIE UMOWY
Potwierdzenie zgodności dotychczas prowadzonej działalności z programem SAPARD
Podmiot ma uregulowane zobowiązania wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej
Projekt przyczynia się do realizacji celów programu SAPARD
Surowiec przetwarzany w związku z planowaną inwestycją jest surowcem krajowym lub jest importowany z krajów kandydujących lub krajów Unii Europejskiej
Zakład pozostaje pod kontrolą odpowiednio Inspekcji Weterynaryjnej lub Inspekcji Sanitarnej
Zakład spełnia minimalne wymagania krajowe odnośnie higieny produkcji i dobrostanu zwierząt
W przypadku zakładów prowadzących program dostosowawczy do wymogów krajowych, realizacją tego programu zostanie zakończona przed zakończeniem projektu (przed wypłaceniem ostatniej części dotacji)
Proponowane przez Wnioskodawcę inwestycja jest zgodna odpowiedni z wymaganiami sanitarnymi i/lub weterynaryjnymi prawa UE
Realizacja inwestycji nie wpłynie na pogorszenie stanu środowiska
Realizacja projektu przyniesie korzyści producentom rolnym (na zakończenie projektu co najmniej 25% surowca zakupywane będzie na podstawie umów długoterminowych)
Wyniki dotychczasowej działalności przedsiębiorstwa
Plan inwestycyjny
Sprawność zarządzania Priorytety restrukturyzacji sektora
Efektywność wsparcia
Wpływ inwestycji na rozwój gospodarczy w regionie
Umowa zawiera kwotę udziału SAPARD w finansowaniu inwestycji oraz termin przekazywania środków finansowych przez ARiMR
Zmiany zakresu rzeczowego, harmonogramu realizacji przedsięwzięcia, terminu złożenia wniosku o płatność oraz zmniejszenia kwoty pomocy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu do umowy
W przypadku, gdy po zrealizowaniu inwestycji koszty kwalifikowane będą niższe od pierwotnie założonych – pomoc SAPARD ulegnie proporcjonalnemu zmniejszeniu
Zabezpieczeniem umowy jest weksel in blanco – dzień zawarcia umowy. W przypadku inwestycji dwuetapowej gwarancja bankowa lub ubezpieczeniowa lub ubezpieczenie przez zakład ryzyka niewypłacalności beneficjanta – dzień złożenia pierwszego wniosku o płatność
Pomoc finansowa przysługuje tylko i wyłącznie na pokrycie kosztów poniesionych nie wcześniej niż na dzień zawarcia umowy Beneficjanta z Agencją, z wyjątkiem kosztów ogólnych, które mogą zostać poniesione przed datą zawarcia w/w umowy, lecz nie wcześniej niż przed datą uzyskania akredytacji przez ARiMR;
Utrata pomocy finansowej:
Zaprzestanie, niezrealizowanie, zmiana przedmiotu (bez zgody Agencji) przedsięwzięcia
Umieszczanie Beneficjanta na liście dłużników Agencji
Nieterminowe złożenie wniosku o płatność
Złożenie przez Beneficjanta fałszywych informacji lub oświadczenia, które miały istotny wpływ na przyznanie Beneficjantowi pomocy finansowej
Pomoc SAPARD jest formą refundacji poniesionych wydatków (zwrot kosztów inwestycji w okresie trzech miesięcy od daty złożenia kompletnego wniosku o płatność i przedstawienia opłaconych rachunków)
Podatek VAT nie jest kosztem kwalifikowanym (refundowane są wyłącznie koszty zakupu netto)
Możliwe jest kilkukrotne ubieganie się o pomoc z programu SAPARD jednak uzyskanie pomocy uwarunkowane jest zakończeniem i rozliczeniem poprzedniego projektu
Fundusze z programu SAPARD nie mogą być łączone z innymi środkami publicznymi – krajowymi (np. kredyt ARiMR) i zagranicznymi (np. PHARE, ISPA, EBI) dla wnioskowanego projektu
Środki SAPARD nie mogą refundować wydatków sfinansowanych lub przewidzianych do sfinansowania przez inne instytucje
Przy zakupach jednostkowych maszyn, urządzeń, robót czy usług o wartości ponad 10 000 Euro (ok. 40 tys zł) wymagane jest załączenie do wniosku ofert na każdy zakup od przynajmniej trzech dostawców
Produkty i usługi nabywane w ramach projektu współfinansowanego ze środków SAPARD mogą pochodzić wyłącznie z krajów UE lub 10 krajów objętych programem SAPARD (np. zakup ukraińskiej myjni do skrzyń nie będzie kosztem kwalifikowanym)
Płatności w naturze, zakup używanego wyposażenia oraz uczestnictwo w programie SAPARD wnioskodawcy, którego ponad 25% akcji (udziałów ) jest w rękach publicznych, wymaga zgody Komisji Europejskiej
Reguła pochodzenia surowca do przetwórstwa z UE, krajów kandydujących lub terytoriów zależnych NIE OBOWIĄZUJE TYLKO (!!!) dla branży rybnej (zgodnie z Rozp. WE 2356/2000)
Pomoc z programu SAPARD nie może być przeznaczona na inwestycje z zakresu handlu DETALICZNEGO
Użycie do produkcji surowców wyszczególnionych na załączonej do wniosku liście surowców niedozwolonych powoduje odrzucenie wniosku
Planowany czas inwestycji nie może przekraczać 2 lata z możliwością podziału na dwa odrębne rozliczone etapy ale pod warunkiem, że wnioski o płatność zostaną złożone do 10sierpnia ostatniego roku trwania memorandum finansowego, z którego finansowana jest inwestycja
Podmioty uprawnione do ubiegania się o pomoc finansową
Podmioty zajmujące się przetwórstwem mięsa
Grupy producentów i ich związki zajmujące się produkcją mięsa (w rozumieniu Ustawy o grupach producenckich – zarejestrowane u wojewody)
Okres istnienia podmiotu
uprawniający do ubiegania się o pomoc wynosi
minimum 12 miesięcy oraz musi być zakończony bilansem
Działalność gospodarcza objęta Programem SAPARD według klasyfikacji PKD / PKWiU
Wsparciem w ramach Programu SAPARD mogą zostać objęte następujące działalności przetwórcze wg klasyfikacji PKD i PKWiU:
15.1 Produkcja, przetwórstwo i konserwowanie mięsa i produktów mięsnych.
15.11.11 Świeże lub chłodzone mięso wołowe;
15.11.12 Mięso wołowe mrożone;
15.11.13 Mięso wieprzowe, świeże lub chłodzone;
15.11.13 Mięso wieprzowe mrożone;
15.11.15 Mięso baranie świeże lub chłodzone;
15.11.16 Mięso baranie mrożone;
15.11.17 Mięso kozie, świeże, chłodzone lub mrożone;
15.11.18 Mięso końskie, z osłów i mułów;
15.11.19 Podroby jadalne;
15.11.30 Tłuszcz wołowy, barani, kozi, wieprzowy i z drobiu;
15.11.40 Odpady zwierzęce niejadalne;
15.12.11 Mięso i podroby jadalne drobiowe, świeże lub
15.12.12 Mięso i podroby jadalne drobiowe, mrożone;
15.12.13 Mięso i podroby jadalne (łącznie z mięsem z królików) pozostałe;
15.13.11 Mięso i jadalne podroby, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki grysiki z mięsa lub podrobów;
15.13.12 Przetwory i konserwy z mięsa, podrobów i krwi pozostałe; ekstrakty i soki z mięsa, ryb i wodnych bezkręgowców;
15.13.13 Mączki, grysiki i granulki z mięsa niejadalne; skwarki.
Działalność gospodarcza objęta Programem SAPARD według klasyfikacji PKD / PKWiU
Wsparciem w ramach Programu SAPARD mogą zostać objęte następujące działalności przetwórcze wg klasyfikacji PKD i PKWiU:
Grupa/związek producentów
01.21.1 Bydło żywe
01.22.1 Owce, kozy, konie, osły, muły, osłomuły, żywe oraz produkty pochodzące od tych zwierząt
01.23.1 Trzoda chlewna żywa
01.24.1 Drób żywy
Koszty nie podlegające refundacji
Przed rozpoczęciem wypełniania Wniosku o pomoc finansowa Wnioskodawca powinien zapoznać się z zakresem i zasadami udzielania pomocy finansowej w ramach Działania 1 oraz ustaleniami zawartymi w instrukcji wypełniania wniosku
Formularz wniosku o dofinansowanie (oznaczony D01/1) powinien być wypełniony drukowanymi, wielkimi literami, bez skreśleń i poprawek oraz złożony wraz z wymaganymi załącznikami w OR ARiMR w określonym przez Agencję nieprzekraczalnym terminie. Wniosek winien być podpisany przez osoby upoważnione a strony parafowane!
WNIOSEK O POMOC FINANSOWĄ
DZIAŁANIE 1: POPRAWKA PRZETWÓRSTWA I MARKETINGU ARTYKUŁÓW ROLNYCH I RYBNYCH
SCHEMAT 1.1: WSPARCIE RESTRUKTURYZACJI PRZETWÓRSTWA I POPRAWY MARKETINGU ARTYKUŁÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
SCHEMAT 1.2: WSPARCIE RESTRUKTURYZACJI PRZETWÓRSTWA I POPRAWY MARKETINGU OWOCÓW I WARZY
INFORMACJE FINANSOWE DOTYCZĄCE PLANOWEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA / INWESTYCJI
Uwaga: Należy wykazać porównanie ofert na zakup maszyn materiałów i wykonanie prac powyżej wartości 10.000 Euro – załączyć co najmniej 3 oferty dla każdej wymienionej pozycji. Jeżeli zakłada się 2 etapy prac, a co się z tym wiąże płatność, należy przedstawić zestawienie planowanych kosztów dla etapu I i dla etapu II realizacji przedsięwzięcia / inwestycji
Tabela 1: Zakres inwestycji – grupy kosztów kwalifikowanych podlegających refundacji dla schematu 1.1. / 1.2.
Tabela 2: Podsumowanie łącznych kosztów kwalifikowanych podlegających refundacji dla schematu 1.1. / 1.2.
Tabela 3: Całkowity koszt przedsięwzięcia i poprzednie płatności
Wykaz załączników – lista kontrolna
Cel opracowanego Biznes Planu
Uzasadnienie dobrej kondycji finansowej przedsiębiorstwa wnioskodawcy warunkującej utrzymanie się rynku
Potwierdzenie możliwości finansowania inwestycji
Wykazanie perspektyw rozwojowych firmy
Wykazanie korzyści (rzeczowych oraz finansowych ) z realizacji przedsięwzięcia zgodnego z celami programu SAPARD