Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Innowacyjność a bezpieczeństwo żywności

5 stycznia 2016
Klaster Innowacji w Agrobiznesie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Wydział Nauk Ekonomicznych organizuje w dniach 11 – 12 września 2014 roku Kongres klastra innowacji w agrobiznesie „Bezpieczeństwo żywności”.
W trakcie obrad, które będą miały miejsce w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie przedstawione zostaną najnowsze światowe standardy bezpieczeństwa w produkcji, przetwórstwie, pakowaniu oraz logistyce.
Założeniem Kongresu jest poruszenie istotnej problematyki bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej oraz w przetwórstwie. Rozpoczęcie wraz z rejestracją w czwartek 11 września: godz.: 9:00Uczestnictwo w konferencji jest bezpłatne.
PROGRAM KONGRESU
DZIEŃ I
09:00 Rejestracja uczestników.
10:00 Rozpoczęcie Kongresu.
– dr hab. Jarosław Gołębiewski, Profesor SGGW,
Dziekan WNE SGGW
10:05 Wystąpienia:
– JM prof. dr hab. Alojzy Szymański, Rektor SGGW
– Senator Jan Wyrowiński, Marszałek Senatu RP
– Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego
10:20 Aktualny program wsparcia polskich eksporterów
żywności.
– Janusz Piechociński, Wiceprezes Rady Ministrów,
Minister Gospodarki
10:40 Jak polskie rolnictwo spełnia wymagania
globalnego rynku?
– Kazimierz Plocke, Sekretarz Stanu w Ministerstwie
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
11:00 Aktualne problemy Wspólnej Polityki Rolnej
w zakresie bezpieczeństwa żywności.
– Czesław Siekierski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa
i Rozwoju Wsi PE
11:20 Rozwój relacji SGGW – biznes.
– prof. dr hab. Andrzej Lenart, Pełnomocnik Rektora SGGW
ds. Współpracy z Gospodarką
11:40 Prezentacja Klastra Innowacji w Agrobiznesie.
– prof. dr hab. Henryk Runowski, Kierownik Projektu
– dr inż. Sebastian Jarzębowski, Koordynator Klastra
12:00 Jak standard GLOBALG.A.P. pomógł polskim
producentom zostać jednym z największych
eksporterów owoców i warzyw w Europie.
– Marek Marzec, Przedstawiciel GLOBALG.A.P. CEE
12:15 Przerwa kawowa.
12:45 Zarządzanie kryzysowe.
– dr Maria Andrzej Faliński, Dyrektor Generalny Polskiej
Organizacji Handlu i Dystrybucji
13:05 Jakość czynnikiem sukcesu firmy.
– Sławomir Gierka, Kierownik ds. Jakości Piotr i Paweł S.A.
13:20 Analiza sensoryczna podstawą weryfikacji
jakości produktu.
– Janusz Olejnik, Dyrektor Generalny Silliker Polska Sp. z o.o.
13:40 Przerwa lunchowa.
14:40 Produkty tradycyjne i regionalne jako nowy
segment rynku żywności.
– Izabella Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu
Regionalnego i Lokalnego
15:00 Najczęstsze problemy podczas certyfikacji
w produkcji podstawowej.
– Piotr Nowacki, Kierownik Działu Certyfikacji Branży
Agriculture SGS Polska Sp. z o.o.
15:20 Oczekiwania konsumentów dotyczące świeżych
owoców na przykładzie jabłek.
– dr hab. Dorota Konopacka, Profesor Instytutu
Ogrodnictwa w Skierniewicach
15:35 Produkty ekologiczne wolne od pestycydów.
– Hanna Wachowska, Dyrektor ds. Badań i Rozwoju
JS Hamilton
15:50 Szybkie testy do monitorowania alergenów
w systemie HACCP.
– Christine Gutschelhofer, R-Biopharm AG
16:10 Dyskusja.
16:30 Zakończenie pierwszego dnia Kongresu.
DZIEŃ II
09:30 Otwarcie drugiego dnia Kongresu.
– dr hab. Ludwik Wicki, Prodziekan ds. Studiów
Niestacjonarnych i Rozwoju WNE SGGW
09:40 Kodeks etyki biznesu żywnościowego.
– ks. bp prof. dr hab. Piotr Sawczuk
10:00 Nowy system bezpieczeństwa żywności Unii
Europejskiej.
– prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
10:20 Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa
za bezpieczeństwo produktu.
– dr Paweł Wojciechowski, Katedra Prawa
Żywnościowego UW
10:40 Rewolucja w etykietach na opakowaniach.
– Joanna Markowska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
11:00 Światowe standardy zapewnienia bezpieczeństwa
produktów na przykładzie grupy standardów IFS.
– Nevin Rühle, IFS Project Manager
11:40 Rozwój wspólnej kwalifikacji Menedżera
Systemów Bezpieczeństwa Żywności
dla młodych pracowników w globalnych
łańcuchach rolno-spożywczych.
– prof. dr Brigitte Petersen, University of Bonn
– dr Susanne Lehnert, University of Bonn
12:00 Doradztwo produkcyjne podstawą
bezpieczeństwa żywności.
– Maciej Majewski, FreshMazovia.com sp.j.
12:15 Przerwa kawowa.
12:30 Nowy europejski standard Pest Control.
– Tadeusz Wojciechowski, Prezes Polskiej Federacji
Pest Control
12:45 Znaczenie bezpieczeństwa i jakości produktów
w eksporcie.
– Marek Marzec, Biuro IFS CEE
13:00 Obowiązki przedsiębiorcy w zakresie
gospodarowania opakowaniami i odpadami
opakowaniowymi.
– Tadeusz Pokrywka, Prezes Krajowej Izby Gospodarczej
Przemysłu Spożywczego i Opakowań
13:15 IFS PACsecure Standard – nowy standard
dotyczący jakości i bezpieczeństwa materiałów
opakowaniowych.
– Agnieszka Ranoszek, DQS Polska Sp. z o.o.
13:30 Badania konsumenckie jako narzędzie
w kreowaniu sukcesu produktu.
– Daniel Mrulewicz, Ekspert ds. Analiz Sensorycznych
i Badań Konsumenckich JS Hamilton
13:45 Wyzwania w eksporcie w kontekście bieżącej
sytuacji międzynarodowej.
– panel dyskusyjny z udziałem przedstawicieli wiodących firm
– moderator: Marek Marzec, Biuro IFS CEE
14:30 Przerwa lunchowa.
15:30 Zamknięcie Kongresu.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę